Alternanța sezonieră, crono-dermatologia și schimbările hormonale influențează pielea

Alternanța sezonieră, crono-dermatologia și schimbările hormonale influențează pielea

Îmbătrânirea pielii este un proces natural, care începe în jurul vârstei de 20-25 de ani, însă nu doar trecerea timpului influențează fiziologia pielii. Bagajul genetic și alți factori interni sunt dublați de factori externi, care accelerează îmbătrânirea cutanată. Variațiile de temperatura, schimbările la nivel hormonal, nutriția superficială, hidratarea necorespunzătoare, poluarea, expunerea prelungită la razele UV – sunt alți câțiva factori decisivi în procesul de îmbătrânire cutanată.

Bogat vascularizată și extrem de sensibilă la variațiile de temperatură, pielea activează mecanismele de termoreglare, pentru a rezista variațiilor termice. Din păcate, aceste mecanisme de autoreglare nu pot susține complet lupta împotriva variațiilor termice. Din fericire, însă, pielea are, indiferent de sezon și, implicit, variațiile de temperatură, aliați pe care se poate baza în acest război termic. Cu alte cuvinte, strategii care pot influența pozitiv fiziologia pielii și care îi pot reda strălucirea.

Primăvara și vara, ideale pentru gomaj, peeling și vitamine

Primăvara nu este doar sezonul în care natura revine la viață, ci și sezonul în care apariția alergiilor este dublată de o sensibilitate cutanată accentuată. Astfel, toxinele acumulate de-a lungul iernii declanșează o serie de reacții deloc benefice pentru piele. De aceea, primăvara este momentul ideal pentru o cură de detoxifiere, dublată de un gomaj sau de un peeling enzimatic sau chimic. Curățarea și hidratarea tenului, susținute de o cură de vitamine, vor duce la întinerirea pielii din interior.

Vara, temperaturile ridicate dilată vasele de sânge și, astfel, accentuează cuperoza, o condiție medicală extrem de frecventă. De asemenea, praful accelerează apariția afecțiunilor de tip acneic, în vreme ce razele UV susțin deteriorarea pielii. Dilatarea porilor și fluidizarea sebumului secretat de piele duc la transpirație abundentă. Din fericire, o hidratare corespunzătoare și o curățare profundă a tenului, adecvată tipului de ten, pot susține pielea în lupta împotriva variațiilor termice.

Toamna și iarna, ideale pentru detoxifiere și măști hidratante

Toamna, nu doar natura își pierde strălucirea, ci și pielea, care, după soarele și căldura din vară, trece printr-o perioadă de tranziție, în care devine din ce în ce mai palidă. Modificările aduse de această perioadă de tranziție ne pot schimba complet înfățișarea, tenul fiind foarte afectat. Din fericire, măștile hidratante și hrănitoare, susținute de o cură de detoxifiere, pot reda strălucirea tenului și îl pot ajuta să traverseze cu bine această perioadă de tranziție.

Iarna este un alt sezon care influențează negativ fiziologia pielii. Declanșarea mecanismelor de termoreglare, pentru a păstra temperatura corpului, determină pielea să fie mai puțin receptivă. Astfel, lipsită de soare și vitamina D, pielea își pierde strălucirea. În plus, deficitul de sebum duce la o piele aspră. Din fericire, cu o strategie corectă, tenul poate câștiga războiul cu iarna. Cum? Simplu, cu ajutorul cremelor și măștilor hidratante și nutritive.

Crono-dermatologia, secretul tratamentelor cosmetice eficiente

Nu doar alternanța sezonieră influențează fiziologia pielii, ci și alternanța zi-noapte, pentru că, fapt bine știut, pielea are, ca orice alt organ, un ciclu de 24 de ore. Prin urmare, alegerea unui tratament facial eficient trebuie să se bazeze atât pe ciclul sezonier, cât și pe alternanța zi-noapte. Această alternanță, puțin cunoscută, dar extrem de importantă, a dus la dezvoltarea crono-dermatologiei, care, în stabilirea tratamentelor cosmetice, ține cont de regulile impuse de ritmul biologic al pielii.

Pentru a se proteja împotriva agresiunilor (poluare, bacterii, microbi, etc.), pielea activează în timpul zilei mecanismele de apărare: secreție de sebum și pH. Prin urmare, pentru a nu elimina barierele naturale de protecție, curățarea pielii trebuie să fie delicată dimineața. În primele ore ale zilei, secreția de sebum este minimă, atingând maximul la prânz. pH-ul este maxim dimineața și scade treptat. Astfel, pe parcursul zilei, pielea devine mai sensibilă, pierzându-și protecția naturală.

Seara, când pielea are nevoie de îngrijire, asimilarea produselor și a tratamentelor cosmetice este favorizată de deschiderea porilor. Noaptea, intră în funcțiune mecanismele de regenerare, viteza diviziunii celulare fiind la cel mai ridicat nivel în intervalul orar 23-03. Astfel, deschiderea epidermei favorizează schimburile de substanțe active. Ceea ce înseamnă că o cremă adecvată poate susține atât curățarea în profunzime a tenului, cât și hidratarea corespunzătoare.

Schimbările hormonale și frecvența tratamentelor cosmetice

Pe de altă parte, îngrijirea pielii trebuie să țină cont și de schimbările hormonale care afectează persoanele de sex feminin. Un ciclu complet de regenerare celulară durează, în medie, 27-28 de zile. Oscilația hormonilor feminini are efect instant asupra pielii. Regenerarea pielii este accentuată în perioada de reconstrucție, în primele zece zile de la apariția menstrei. Prin urmare, în acest interval, trebuie evitate orice tratamente cu măsuri drastice asupra pielii (peeling, gomaj, etc.).

Pentru o eficiență maximă și, totodată, pentru a evita urmări mai puțin benefice, tratamentele care au drept scop limitarea secreției de sebum și, implicit, curățarea în profunzime a tenului trebuie urmate, potrivit specialiștilor, cu zece zile înainte de apariția ciclului lunar. Strălucirea și frumusețea tenului sunt la cel mai ridicat nivel în perioada de mijloc a celor 27-29 de zile. Din momentul în care se instalează menopauza sau după trecerea pragului de 45-50 de ani, acest ritm se modifică drastic.

LOCATII LOTUS MED

  • PUNCTE DE RECOLTARE ANALIZE LABORATOR
  • TESTE GENETICE
  • CLINICA MEDICALA
  • CLINICA NUTRITIE SI ESTETICA
poup with stuff in it close

PROGRAM DE LUCRU

Grozovici (L - V) 7:00 - 21:00

Marasti (L - V) 7:00 – 21:00

Ficusului (L - V) 7:00 - 21:00

Dornei (L - V) 7:00 – 21:00

Aboneaza-te la ofertele noastre saptamanale:

PENTRU INFORMATII

021-9989