OBSTETRICA-GINECOLOGIE

Medic primar obstetrica-ginecologie
medic specialist Ginecologie
Medic specialist obstetrica-ginecologie

Obstetrica și ginecologia reprezintă acea ramură a medicinei ce se ocupă de sănătatea sistemului reproducător al femeii și de monitorizarea acesteia în timpul și după sarcină.

Un medic ginecolog este un medic specializat în sănătatea sistemului reproducător al femeii. Medicul tratează o gamă largă de probleme, inclusiv obstetrică sau sarcină și naștere, probleme legate de menstruație și fertilitate, infecții cu transmitere sexuală (ITS), tulburări hormonale și altele. Un medic ginecolog-obstetrician se va ocupa de unele dintre cele mai importante probleme de sănătate din viața femeii, inclusiv controlul nașterii, nașterea și menopauza. De asemenea, medicul ginecolog-obstetrician poate analiza cancerul, poate trata infecțiile și poate efectua intervenții chirurgicale pentru probleme ale organului pelvin sau ale tractului urinar.

Ce investigații poți să faci la ginecolog

Medicul ginecolog efectuează:

  • screening
  • evaluare și consiliere a pacientei
  • dar și vaccinări pe baza factorilor de vârstă și de risc
  • o examinare fizică, care va include măsurarea semnelor vitale standard, indicele masei corporale, palparea abdomenului, o examinare aparatului genital

Medicul ginecolog va examina mai întâi partea exterioară a vaginului, care include zona vulvei și deschiderea vaginală, pentru anomalii. Medicul va verifica apoi organele de reproducere din interior. S-ar putea să simțiți o anumită presiune în timpul acestui examen, dar nu ar trebui să fie dureros.

Recomandat este să evitați activitatea sexuală cu două zile înainte de un examen ginecologic. Activitatea sexuală poate irita țesutul vaginului și vă poate afecta rezultatele anumitor teste, cum este testul Babeș-Papanicolau.

Medicul ginecolog mai poate efectua și:

  • scanare cu ultrasunete
  • colposcopie-examen microscopic al colului uterin
  • biopsie endometrială sau prelevarea unei probe din mucoasa uterului 
  • histeroscopie- utilizarea unui endoscop pentru a examina colul uterin și uterul.

Care sunt simptomele care te trimit la obstetrica- ginecologie

O femeie care se confruntă cu dureri pelvine, vulvare și vaginale sau cu sângerare anormală din uter trebuie să se adreseze medicului ginecolog. În cazul adolescentelor, prima vizită la medicul ginecolog poate fi făcută la vârsta de 13 și 15 ani sau când devin active sexual. De asemenea, o vizită la ginecolog este recomandată femeilor cel puțin o dată pe an, pentru un control complet.