Beta-crosslaps

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
5 zile

Βeta-Crosslaps este un produs de degradare normala, in cadrul metabolismului osos, al colagenului de tip I din matricea organica a osului. Fiziologic, o data cu varsta, sau patologic, in cadrul osteoporozei, colagenul de tip I este degradat intr-o masura mai mare. Cresterea Βeta-Crosslaps apare in faza incipienta a degradarii colagenului de tip I; de aceea este un marker specific si stabil al resorbtiei osoase.

Osteoporoza a fost considerata, pana nu demult,o stare normala a varstnicului. In prezent este considerata o boala, caracterizata prin reducerea  HYPERLINK "http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Densitate_mineral%C4%83_osoas%C4%83&action=edit&redlink=1" \o "Densitate minerală osoasă — pagină inexistentă" densitatii minerale osoase asociata cu compromiterea structurii osoase trabeculare, ceea ce predispune osul la fractura in urma unui  HYPERLINK "http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Traumatism&action=edit&redlink=1" \o "Traumatism — pagină inexistentă" traumatism de mica intensitate sau chiar in lipsa acestuia.

Oasele osteoporotice sunt mai putin dense, prin pierdere de substanta osoasa, ceea ce se reflecta in structura lor interna, care este profund afectata. După varsta de 35 de ani osul pierde în mod normal si continuu din substanta sa. Aceasta pierdere poate deveni insa o problema serioasa daca "rezerva osoasa" initiala a fost prea mica sau daca pierderea de substanta osoasa se face prea repede. Rezultatul este cresterea riscului de fractura la traumatisme de mica intensitate.

Monitorizarea tratamentului in osteoporaza se face in general prin osteodensitometrie insa pentru o evaluare precoce a raspunsului la tratament si monitorizarea acestuia este utila dozarea markerilor ososi.

Utilitatea markerilor ososi nu este limitata  numai la evaluarea osteoporozei, ei au valoare clinica si in alte afectiuni osoase, ca : boala Paget, hiperparatiroidism primar si secundar, osteomalacie si boli metabolice ale osului.

Recomandari pentru determinarea Βeta-Crosslaps:

-osteoporoza : monitorizarea terapiei antiresorbtive (tratament de substitutie hormonala, bifosfonati,  HYPERLINK "http://www.synevo.ro/calcitonina/" \o "calcitonina" calcitonina, modulatori selectivi ai receptorilor de estrogeni)

-estimarea riscului de fracturi (marker de electie).

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos atat cat permite vacuumul.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator ( vacutainer cu dop rosu sau galben).