Centrul integrat în tratarea afecțiunilor oncologice LOTUS-MED este un concept care aduce pacienților în același loc multiple soluții medicale, din etapa de diagnosticare și până la tratament și monitorizare post-tratament.
În clinică ne preocupă în permanență să avem grijă de pacienții noștri și sa venim în ajutorul lor cu servicii medicale de calitate; în acest sens am dezvoltat un parteneriat cu doamna Victoria Asanache (Fundația Amazonia), care a făcut o profesie din ghidarea pacienților oncologici.
Clinica Medicală LOTUS-MED pune la dispoziția pacienților atât aparatură medicală performantă cât și investigații de finețe, în același loc, pentru a eficientiza experiența acestora în Centru. Departamentul de imagistică al clinicii medicale este dotat la standarde înalte de calitate cu aparat CT, aparat RMN și Mamograf 3D cu tomosinteză. Avansul tehnologic permite, astfel, examinarea pacienților într-un timp mai redus, cu maximum de confort, iar prin folosirea unor aparate de ultimă generație, echipa medicală are la dispoziție toate instrumentele necesare pentru identificarea formațiunilor canceroase chiar și de mici dimensiuni. Pe lângă aparatura avansată, ceea ce ne diferențiază este echipa medicală formată din specialiști în Radiologie și Imagistică medicală cu o experiență îndelungată.
Știm cât de important este timpul pentru persoanele care suspectează prezența unei patologii oncologice. Am integrat laborator de analize de anatomie patologică în cadrul Clinicii Medicale LOTUS-MED pentru ca pacienții să acceseze rapid și sigur serviciile de anatomie patologică. Specialiștii din laboratorul LOTUS-MED au o experiență de peste 20 ani, utilizând analizoare de ultimă generație cu capacitate mare de prelucrare a probelor biologice și timp rapid de răspuns. De la înființare până în prezent, activitatea de laborator a continuat cu diversificarea și extinderea gamei de investigații de laborator; se pot efectua analize deosebit de complexe într-un timp scurt, in domeniul biologiei moleculare, anatomiei patologice și oncologiei biomoleculare.
Pacienții cu afecțiuni oncologice sunt pacienți cronici care au nevoie constantă de asistență medicală, atât înainte cât și după aplicarea terapiilor necesare. Aceștia dezvoltă fie în timpul terapiilor, fie ulterior, o serie de probleme de sănătate care necesită diagnosticarea și monitorizarea periodică la specialități medicale conexe - neurologie, nutriție, oftalmologie, gastroenterologie, etc. Mai mult decât atât, este necesară abordarea multidisciplinară și cooperarea medicilor pentru detectarea timpurie a complicațiilor, începerea precoce a tratamentelor, dar și stabilirea unui tratament personalizat și integrativ. În Clinica Medicală LOTUS-MED specialiștii noștri colaborează îndeaproape pentru ghidarea cazurilor complexe.
Tumor board (comisia multidisciplinară) este, dincolo de numele complex, o necesitate în managementul corect al pacienților oncologici. Rolul acestei comisii este ca, prin participarea mai multor medici cu specialități diverse (oncologie, medic de radiologie și imagistică medicală, anatomo-patolog, neurologie, ginecologie, etc ), pacientul să fie ghidat atent pas cu pas în protocolul de tratament. Mai mult decât atât, în tumor board se discută inclusiv ajustarea tratamentelor, în funcție de răspunsul la terapie al fiecărui pacient oncologic în parte sau chiar conversia de la un tip de tratament la altul. La Clinica Medicală LOTUS-MED medicii specialiști se întrunesc periodic în tumor board pentru discutarea cazurilor oncologice.
Spitalizarea de zi este o formă de internare prin care se asigură asistenţa medicală de specialitate, concentrând într-un număr maxim de 12 ore, în timpul zilei, efectuarea de examinări, investigaţii, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicală în clinică. În spitalizare de zi se pot furniza servicii programabile de diagnostic, tratament şi monitorizare pentru pacienţii care nu necesită internare în regim continuu şi care nu se pot rezolva în ambulatoriu. Este utilă în special pentru pacienții oncologici care fie necesită administrarea unui tratament pe parcursul mai multor ore sub supraveghere medicală directă, fie necesită investigații suplimentare pentru monitorizarea bolii de fond.
Scopul fundamental al navigației este de a facilita tuturor persoanelor accesul în timp util la îngrijiri de calitate, prin reducerea timpulului de diagnostic și de tratament al cancerului. Funcția esențială a îndrumării pacienților este aceea de eliminare a barierelor în toate fazele procesului de îngrijire a sănătății personale. Această funcție este realizată cel mai eficient printr-o relație unu-la-unu între navigator și pacient.
La Clinica Medicală LOTUS-MED, doamna Victoria Asanache are rolul de coordonator și navigator de pacienți și asigură supravegherea tuturor fazelor activității de îndrumare, de la înțelegerea diagnosticului, până la etapele necesare a fi urmate de pacient. Doamna Victoria Asanache este singurul absolvent practicant din Romania a Institutului de Navigatori de Pacienti Harold P. Freeman din SUA, este Îngerul păzitor al pacienților cu cancer.
Serviciul de Second Opinion (a doua opinie medicală) aduce un plus de valoare pentru pacienții onlocogici care fie se află în faza de diagnosticare a unei formațiunii tumorale, fie sunt în căutarea unui protocol potrivit de tratament. Ce aduce în plus acest serviciu este accesul de la distanță al pacienților la specialiștii de top din cadrul clinicii. Clinica Medicală LOTUS-MED, a dezvoltat special modulul de Second Opinion pentru ca pacienții să primească rapid și corect orientare medicală de specialitate. Serviciul de Second Opinion poate fi accesat de oriunde și permite furnizarea de documente medicale de către pacient, astfel încât specialistul solicitat să poată formula opinii medicale corecte.
Abordarea unui pacient, în locul abordării unei boli. Progresele pe care le înregistrează cercetarea medicală aduc atât de multe informații cu privire la particularitățile individuale ale pacienților cu cancer încât, cel puțin în oncologie, tratamentul ”standard” pentru toți pacienții adunați sub același diagnostic va fi, în curand, o amintire. Particularitățile genetice și biologice ale individului influențează diferit răspunsul terapeutic, evoluția și complicațiile în cazul bolilor oncologice, încât singura soluție care se impune este medicina personalizată. De aceea, punem la dispoziția pacienților cele teste de mare finețe, cum sunt testele genetice oncologice. Clinica Medicală LOTUS-MED este unic reprezentant al testelor genetice RGCC.
În cazul pacienților cu afecțiuni oncologice, accesul la o farmacie cu circuit închis este extrem de important. Aceasta asigură medicația utilizată pentru chimioterapie în regim continuu și facilitează aplicarea tratamentelor cu rapiditate. Acest beneficiu pe care Clinica Medicală LOTUS-MED îl oferă pacienților oncologici, închide, practic, cercul serviciilor medicale dedicate. În acest fel, pacienții oncologici consultați și tratați în cadrul LOTUS-MED primesc în mod eficient tratamentele necesare, fără drumuri suplimentare și timpi de așteptare mari. Prețuim, astfel, fiecare moment al pacienților noștri pentru că știm cât de important este timpul pentru ei!