Capacitate totala de legare a fierului (CTLF)

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Fierul joaca un rol important in eritropoieza, fiind necesar pentru sinteza hemoglobinei, proliferarea  si maturarea eritrocitelor.

Din cantitatea totala de fier din organism (circa 4 g), 65% este prezenta in hemoglobina iar 3% in mioglobina; o mica parte rezida in enzimele celulare ce catalizeaza oxidarea si reducerea fierului. Restul de fier este depozitat in ficat, maduva osoasa si alte forme de stocare ( feritina, hemosiderina). Fierul present in sange circula legat de proteine de transport si reprezinta veriga dintre fierul absorbit la nivelul tractului gastrointestinal si depozite.

CTLF ( capaitatea totala de legare a fierului) masoara nivelurile tuturor proteinelor capabile sa lege fierul liber. Dintre acestea, transferina este principala proteina transportoare deoarece leaga circa 60-70% din fierul total. Fiecare molecula de transferina prezinta doua situsuri de legare a fierului. In mod normal, numai o treime din situsurile de legare ale transferinei sunt ocupate.

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Dupa recoltare : se separă serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau 1 săptămână refrigerat la 2-8°C.

Recomadari

Testul pentru capacitatea totala de legare a fierului in organism este efectuat in general la pacientii cu anemie, cu precadere in cazul in care celule rosii sunt de tip microcitic (mai mici decat in mod normal) sau de tip hipocromic pentru evaluarea anemiei feriprive, talasemiei, anemiei sideroblastice.

Acest test este realizat si pentru a se monitoriza evolutia organismului unor pacienti ale caror familii detin in istoricul medical cazuri de hemocromatoza. Astfel acesti pacienti sunt mult mai predispusi sa dezvolte valori anormale ale nivelului de fier in sange.

Testarea nivelului de transferina alaturi de testul CTLF este adesea folosit pentru depistarea cazurilor de deficit nutritional sau in depistarea bolilor de ficat. Astfel, deoarece transferina este produsa la nivelul ficatului, in momentul functionarii defectuoase a acestui organ nivelul proteinei va fi mult redus.

Semnificatie clinica

Cresterea CTLF se poate intalni in: - deficitul de fier; - hemoragii acute sau cronice; - leziuni hepatice acute; - ultima parte a sarcinii; - administrarea de contraceptive progesteronice.

Scaderea CTLF se poate intalni in: - hemocromatoza; - ciroza hepatica; - talasemie; - anemia din infectii si boli cronice: uremia, poliartrita reumatoida; - neoplasme; - sindrom nefrotic; - hipertiroidism.