Determinare Factor Rh

Sistem de recoltare:
eprubeta sange
Durata:
1 zi

Termenul de grupa sanguina  este folosit pentru a caracteriza  HYPERLINK "http://ro.wikipedia.org/wiki/S%C3%A2nge" \o "Sânge" sangele unui individ in functie de prezenta sau absenta unui  HYPERLINK "http://ro.wikipedia.org/wiki/Antigen" \o "Antigen" antigen pe suprafata  HYPERLINK "http://ro.wikipedia.org/wiki/Eritrocit" \o "Eritrocit" eritrocitelor acestuia.

In prezent exista 29 de sisteme de grupe sangvine, dintre acestea cele mai cunoscute si cele mai importante in cadrul transfuziilor fiind sistemele ABO si Rhesus (Rh).

Sistemul ABO

In cadrul sistemului ABO, exista patru grupe sangvine: O sau I, A (II), B (III) si AB (IV).

In Romania distributia grupelor sangvine este urmatoarea: 34% grup O, 41% grup A, 19% grup B si 6% grup AB.

Aceste grupe sunt determinate de prezenta sau absenta pe suprafata hematiilor a unor molecule antigenice, denumite aglutinogeni: A, B si H. Anticorpii corespunzatori acestor antigene se numesc aglutinine si sunt denumiti anticorpi Anti-A si anti-B. Aglutininele si anticorpii corespunzatori (de exemplu A si anti-A) nu se gasesc in sangele aceleiasi persoane. Daca ar intra in contact anticorpii si antigenii corespunzatori, ar avea loc o reactie antigen-anticorp, iar hematiile ar aglutina si in final ar fi distruse.

Sistemul Rh

Sistemul antigenic Rh se aseamana cu sistemul ABO si este larg raspandit. Exista trei perechi de antigene Rh: Cc, Dd si Ee. Dintre acestea, cel mai antigenic si cel mai important este antigenul D, denumit si antigenul Rh. Antigenul apare in saptamana a 6-a de viata intrauterina si creste progresiv in membrana eritroblastilor, pana la maturizare. Anticorpii Rh fac parte din clasa imunoglobulinelor G (Ig G) si pot traversa bariera placentara. La persoanele cu Rh negativ lipsesc atat antigenele de pe suprafata hematiilor cat si anticorpii din ser. Aceste persoane pot sintetiza insa anticorpi anti-Rh in urma unor transfuzii gresite sau in cazul in unei sarcini in care mama are Rh negativ iar copilul Rh pozitiv ( incompatibilitate feto-maternala). Aceasta incompatibilitate sta la baza bolii prenatale denumita eritroblastoza fetala sau boala hemolitica a nou nascutului.

Recomandari pentru determinarea grupului sanguin ABO si a factorului Rh:

- inaintea unei transfuzii sau a unei proceduri invazive sau chirurgicale

- la donatorii de sange

- monitorizarea imunohematologică a mamei şi copilului

- pentru compatibilitatea de grup ABO in cazul transplantului de organe

Conditii de recoltare:

Specimenul recoltat poate fi:

sange capilar din pulpa degetului

sange venos.

Sistemul  de recoltare poate fi :

- vacutainer fara aditivi, cu/ fara clot activator, cu/ fara gel separator (capac rosu sau galben) ;

- vacutainer cu EDTA ( capac mov) ;

- vacutainer cu citrat de Na (capac bleu)

Metoda de determinare: aglutinare pe lama.

Determinarea grupelor sangvine ABO se bazeaza pe fenomenul de aglutinare ce trebuie sa apara intre aglutininele eritrocitare A si B si anticorpii omologi  anti A si anti B.

Metoda Beth-Vincent: pune in evidenta aglutinogenele eritrocitare cu ajutorul aglutininelor cunoscute si serurile test.

Aceasta metoda foloseste seruri cu anticorpi monoclonali de tip IgM pentru antigenele de grup sangvin umane A,B, si AB aflate pe suprafata membranei eritrocitare. Reactivul utilizat este format din 3 seruri: anti-A, anti-B si anti-AB.

Daca la amestecarea hematiilor umane cu unul din seruri apare fenomenul de aglutinare, acest fapt confirma ca pe acele hematii se gaseste antigenul corespunzator serului care l-a aglutinat:

Aglutinare cu ser test anti-ABAglutinare cu ser test anti-BAglutinare cu ser test anti-AGrup ABO determinatnegativnegativnegativO(I)pozitivnegativpozitivA(II)pozitivpozitivnegativB(III)pozitivpozitivpozitivAB(IV)

Metoda Simonin pune in evidenta aglutininele din serul de cercetat cu ajutorul antigenelor eritrocitare din eritrocitele test.

Aceasta metoda identifica in serul pacientului prezenta anticorpilor specifici anti-A, anti-B sau anti-AB, folosind antigene corespunzatoare cunoscute de grup sangvin umane A, B si AB, aflate pe suprafata membranei hematiilor.

Aglutinare cu eritrocite test anti-OAglutinare cu eritrocite test anti-AAglutinare cu eritrocite test anti-BGrup ABO determinatnegativpozitivpozitivO(I)negativnegativpozitivA(II)negativpozitivnegativB(III)negativnegativnegativAB(IV)

Determinarea factorului Rh:

Factorul Rh(D) este un aglutinogen eritrocitar care se pune in evidenta prin fenomenul de aglutinare, daca eritrocitele sunt puse in contact cu un ser ce contine anticorpi omologi lui, respectiv anticorpi anti- D.

Metoda foloseste un ser cu anticorpi monoclonali de tip IgG si IgM pentru antigenele de grup sangvin umane Rh ( antigen D) si un ser de control negativ.

Daca la amestecarea hematiilor umane cu serul test apare fenomenul de aglutinare, acest fapt confirma ca pe acele hematii se gaseste antigenul D, iar hematiile sunt Rh pozitive.

Interferente, erori:

-Greseli de tehnica : utilizare de  sticlarie murdara, contaminare bacteriana a sticlariei sau sangelui, nerespectarea proportiilor hematii: ser, nerespectarea unei ordini in picurarea serurilor test, nerespectarea timpului de citire a rezultatului;

- False aglutinari datorate: prezentei rulourilor (mielom, macroglobulinemie Waldenström), aglutininelor la rece, prezentei alloanticorpilor, determinarii grupului sangvin din sange din cordon ombilical, complexelor imune medicamentoase, etc.

- Absenta formarii aglutinarii sau aglutinare slaba: sange vechi, antigene slab exprimate ( nou-nascuti), pacient cu grup A sau B transfuzat cu sange de grup O, atenuarea antigenelor ( boli hematologice: leucoze, limfoame), prezenta in cantitate mare a substantelor A sau B in plasma, care neutralizeaza anticorpii test ( cancer gastric, pancreatic), etc.