Magneziu seric

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Magneziul activeaza numeroase enzime si este important pentru toate procesele metabolice.  Magneziul are roluri in permeabilitatea membranei (in special a celei mitocondriale), dar si in excitabilitatea neuromusculara. In ceea ce priveste excitabilitatea neuromusculara relatia dintre calciu si magneziu determina efecte sinergice (cand ambele concentratii se modifica in acelasi sens) sau antagonice (cand unul dintre elemente creste iar celalalt scade).

Intracelular, magneziul  prezinta relatii functionale cu potasiul si fosforul. Depletia intracelulara a unuia dintre cele trei elemente conduce, in general, si la depletia celorlalte (expulzarea celorlalte ajuta celula in mentinerea unei compozitii procentuale normale). Raspunsul somatic la depletia unui element intracelular major este atrofia celulara, o balanta azotata negativa, anorexie si pierderea neta a celorlalte doua elemente majore.

Absorbtia magneziului se face in jejun si ileon si este redusa in avitaminoza D.

Indicatii pentru determinarea magneziului seric:

Diagnosticul si monitorizarea hipo- si hipermagneziemiei, mai ales in cazul insuficientei renale sau al afectiunilor digestive.

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator (vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Dupa recoltare : se separă serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau 1 saptamana refrigerat la 2-8°C.

Metoda de masurare - spectrofotometrică  ( colorimetrica)

Valori crescute:

De cauza iatrogena (cel mai adesea pe fondul unei insuficiente renale acute sau cronice); antiacide cu magneziu; abuz de laxative sau purgative; nutritie parenterala; intoxicatie cu carbonat de litiu; magneziu administrat in eclampsie sau in caz de travaliu prematur.

Hipotiroidism; boala Addison; postsuprarenalectomie; diabetul zaharat controlat la varstnici

Valori scazute (aproape intotdeauna ca urmare a unor tulburari digestive sau renale):

Afectiuni digestive (malabsorbtie, colita cronica ulcerativa, boal Crohn, adenomul vilos, carcinomul de colon, varsaturi)

Afectiuni renale

Anumite medicamente (furosemid, tiazide, acid etacrinic, antibiotice, citostatice, ciclosporina)

Tulburari de nutritie

Tulburari endocrine (hipertiroidism, hiperaldosteronism, hiperparatiroidism, si alte cauze de hipercalcemie, hipopartiroidism, diabet zaharat (la 25-75% dintre pacienti).

Tulburari metabolice (lactatie excesiva, ultimul trimestru de sarcina, tratmentul cu insulina al comei diabetice

Tumori osoase osteolitice, boala Paget osoasa activa, pancreatita acuta, transfuzia de sange citratat

Interferente

Probele de sange hemolizate si lipemice interfera in determinarea valorilor magneziului seric.

Hipomagnezemia coexista frecvent cu alte anomalii electrolitice. Deficitul de magneziu poate determina o hipocalcemie si o hipopotasemie aparent inexplicabile; pacientii pot avea simptome neurologice si digestive.