Secretie cervicala-Mycoplasma spp. si Ureaplasma spp.

Sistem de recoltare:
recipient special furnizat de laborator
Durata:
3 zile

Informatii generale: Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum sunt  micoplasme considerate specifice omului, des intalnite la multe persoane in cadrul florei normale din uretra şi vagin, cel mai frecvent comensale, micoplasmele pot fi prezente, uneori excesiv, în vagin si porţiunea terminala a uretrei (50% la femei si 20-30% la barbaţi). Sunt cele mai mici bacterii, avand un diametru de 0,2-0,8 m, fiind lipsite de perete celular ceea ce le confera forme variate si rezistenta la actiunea antibioticelor beta-lactaminice (peniciline si cefalosporine).   Indicatiile testului: Deseori, prezenţa micoplasmelor la nivelul tractului uro-genital poate fi urmata de infecţia asimptomatica sau cu variate manifestari clinice. Infecţiile cu Mycoplasma hominis şi Ureaplasma urealyticum au fost asociate cu diverse afecţiuni uro-genitale la ambele sexe, iar faptul ca aceste bacterii se transmit prin contact sexual a făcut ca bolile genitale generate de ele sa fie considerate boli cu transmitere sexuală (BTS). Printre acestea, asociate uneori cu prezenţa infecţiei sau doar cu portajul asimptomatic, sunt descrise: uretrita, balanita, vulvo-vaginita, cervicita, cistita (uneori hemoragica), bartholinita, salpingita, endometrita, pelviperitonita, amniotita, abcese tubo-ovariene şi periuretrale, oligoastenospermia, boala abortiva, naşterea prematura, febra puerperala, septicemia post-partum sau post-abortum, infertilitate. Portajul asimptomatic poate surveni la naştere, cu ocazia traversarii filierei pelvigenitale, fiind evidenţiata la nou-nascuţi in secreţiile secreţiile conjunctivale, nazo-faringiene, si genitale.   Prelevare:

  • la barbate: prelevate din uretra, secreţii uretrale- recoltarea se face de preferinta dimineaţa, inainte de micţiune, prin inserarea unui recoltor subtire (din calciu alginat sau dacron) pe uretra (1,5-2 cm) care este rotit uşor (5-10 secunde) pentru a desprinde celulele de la nivelul canalului uretral, după care se scoate fara a atinge tegumentele învecinate. Manevra este invazivă, putand declansa sangerari locale, care pot compromite testul.
  • la femei: secreţia cervico-vaginală de preferat în primele 10 zile după ciclul menstrual, pe masa ginecologică. Cu un recoltor steril se îndepărteaza excesul de secreţii sau mucus (care pot compromite testul), apoi se insereaza în cervix un alt recoltor (1-1,5 cm) care se roteşte (5-10 secunde) pentru a desprinde celulele de la nivelul canalului endocervical, după care se scoate fara a atinge mucoasa vaginala;

Tampoanele cu secretia uretrala sau cervico-vaginala se introduc imediat in recipientul steril special cu 2 mL mediu de suspensie (R1) furnizat de laborator. Mediul de suspensie inoculat cu specimenul de cercetat este stabil: 5 ore la temperatura camerei sau 48 ore la +2ºC-+8ºC.

  • urina (atat la barbati, cat si la femei) se utilizeaza primii 10-30 ml din primul jet de urina (recoltat dimineata, la prima ora, dupa o toaleta locala cu apa si sapun). Urina se  transporta la laborator, in maximum 1 ora din momentul recoltarii.
  • lichid seminal:  e necesar aproximativ 1 ml lichid seminal  recoltat dimineata, la aproximativ o ora de la prima urinare, precum si cu respectarea anumitor conditii de colectare si pastrare a probelor (ideal, prin masturbare, in container de plastic steril cu capac etans, in cadrul clinicii).
  • barbatii nu urineaza 1 ora inainte de recoltare
  • femeile nu au contact sexual, nu se spala endovaginal, nu utilizeaza spermicide sau alta medicatie endovaginala in ziua anterioara recoltarii

Recoltarea şi transportul adecvat al probelor biologice constituie o necesitate absoluta pentru un diagnostic corect si eficient. Sensibilitatea si specificitatea testelor de diagnostic sunt direct relationate cu recoltarea unui produs biologic adecvat.   Semnificatie clinica: Mycoplasmele sunt microorganisme comensale, care colonizeaza mucoasa tractului urogenital; in anumite imprejurari, ele se pot multiplica excesiv, producind anumite boli: Ureaplasma urealyticum: - la barbati, poate produce uretrite, prostatite, epididimite; - la femei gravide, poate provoca infectie corioamniotica si ruptura prematura a membranelor; - la nou nascut poate provoca meningita, infectii ale tractului respirator, septicemie; - la lauze poate provoca septicemie post partum; - uneori, poate provoca artrite Mycoplasma hominis: - la femei poate provoca endometrite, salpingite, vaginite nespecifice; - la lauze poate provoca septicemie post partum; -la nou nascut poate provoca meningita, infectii ale tractului respirator, septicemie; - uneori, poate provoca artrite Intrucat Mycoplasmele pot fi prezente in tractul urogenital la adult, fie ca germen comensal, fie ca germen patogen, interpretarea rezultatelor si decizia terapeutica trebuie sa se sprijine pe titrul Mycoplasmei spp. si pe prezenta tulburarilor clinice. In raportul laboratorului se va mentiona absenta Mycoplasmei ori prezenta si titrul acesteia precum si sensibilitatea sa la antibiotice.