Timp de protrombina Quick (PT, activitate, INR)

Sistem de recoltare:
citrat( bleu)
Durata:
1 zi

Timpul Quick (TQ) este un test util in evaluarea  coagularii sangelui, explorand calea extrinseca si calea comuna a coagularii (factorii VII, X, V, II, I), masurand viteza de formare a cheagului, prin adaugarea unei cantitati de plasma peste o cantitate in exces de tromboplastina tisulara. Rezultatul testului se exprima in secunde ( aratand timpul necesar coagularii sangelui) sau in procente de activitate protrombinica.

Factorii coagularii II,VII, IX, si X sunt sintetizati in ficat sub forma inactiva, sinteza lor fiind dependenta de vitamina K.  De sinteza vitaminei K in organismul uman este responsabila flora microbiana normala care colonizeaza colonul; astfel, valorile normale ale acestor parametri depind atat de buna functionare a ficatului, cat si de corecta populare a colonului cu flora microbiana.

Timpul Quick este util pentru monitorizarea terapiei anticoagulante orale.

In faza stabila a terapiei cu anticoagulante orale rezultatele pot varia semnificativ in funcţie de tesutul de origine al tromboplastinei dar si de instrumentul folosit pentru determinarea acestora. Pentru a rezolva aceasta problema, OMS a introdus din 1982, o procedura internationala standardizata de validare a tromboplastinelor. Rezultatele obtinute prin aceasta procedura, in timpul unui tratament anticoagulant stabilizat, nu depind de reactivul folosit. Astfel raportul protrombinic este convertit in INR conform formulei:

INR = (PTpacient/PTplasma normala) ISI,

ISI = indice international de sensibilitate a tromboplastinei folosite, efectuat în raport cu tromboplastina de referinta pentru care ISI=1.

Valorile ISI ale tromboplastinelor folosite in lume variază intre 1 si 3 si sunt stabilite de producători pentru fiecare lot de reactivi. Cu cat valoarea ISI este mai apropiata de 1, cu atat sensibilitatea este mai mare.

Intervalul terapeutic pentru monitorizarea terapiei anticoagulante orale variaza in functie de conditia clinica a pacientului :

INTERVAL TERAPEUTIC INR :

2.0-3.0 : pentru majoritatea situatiilor clinice (profilaxia primara si secundara a trombozelor ; prevenirea emboliei sistemice la pacientii cu fibrilatie atriala ; chirurgia soldului)

2.5-3.5 : tromboze venoase profunde recurente,embolism sistemic recurent, stent cardiac, valve cardiace mecanice

Valori critice: INR>6 – risc hemoragic (mai ales la pacienţii cu boli gastro-intestinale, HTA, boli renale, cerebro-vasculare, tratament antiagregant, alte medicamente potentiatoare).

Efectul anticoagulant al medicatiei anticoagulante se stabilizeaza la 3 zile de la initierea tratamentului. Astfel, monitorizarea INR trebuie sa inceapa dupa primele 2-3 doze de anticoagulant oral, iar Timpul Quick trebuie masurat saptamanal pana cand rezultatele INR se stabilizeaza in intervalul terapeutic. Cand este necesar un efect anticoagulant rapid, se administreaza heparina concomitent cu anticoagulantul oral, pana cand la doua determinari succesive INR a fost in intervalul terapeutic. Frecventa determinarilor ulterioare este stabilita de catre medic, in functie de raspunsul la tratament- uzual, lunar, cu maxima atentie la introducerea/ intreruperea medicatiei asociate. In practica curenta este frecventa modificarea valorii INR in cazul infectiilor intercurente urmate eventual de administrarea de antibiotice (modificarea florei microbiene normale de la nivelul intestinului gros, responsabila de productia de vitamina K).

Recomandari pentru determinarea Timpului Quick:

•  monitorizarea tratamentului cu anticoagulante orale de tip antivitamina K ;

• screeningul tulburarilor de coagulare datorat deficitului izolat sau combinat de factori ai complexului   protrombinic (VII, II, X), factor V, fibrinogen ;

•  disfibrinogenemii ;

•  deficit de vitamina K ;

•  monitorizarea functiei de sinteza proteica a ficatului ;

•  screeningul preoperator al hemostazei.

  Conditii de recoltare:

Sistem de recoltare: - recoltare a jeun de sange venos in vacutainer cu citrat de Na ( vacutainer cu dop bleu). Se recolteaza sange venos atat cat permite vacuumul, cu respectarea proportionalitatii citrat de sodiu: sange=1:9. Dupa recoltare, vacutainerul va fi rasturnat de cateva ori pentru a se asigura omogenizarea sangelui cu anticoagulantul si a evita astfel formarea de coaguli. Orice specimen care este recoltat in alte tipuri de vacutainere, care este coagulat sau hemolizat sau care nu respecta proportionalitatea sange : anticoagulant va fi respins de la testare.

Pentru un diagnostic tintit, este recomandabila specificarea conditiei clinice a pacientului.

Atentie : manevrele traumatice duc la eliberarea de tromboplastina tisulara si au ca rezultat scurtarea TQ.

Atentie : vacutainerele recoltate insuficient modifica raportul sange-citrat si au ca rezultat scurtarea TQ.

Nota: Testele nu ar trebui sa fie efectuate pe esantioane prelevate in decurs de 4 ore de la administrarea heparinei sau pe probe prelevate in timpul perfuziilor de heparina, intrucat heparina poate determina niveluri fals-scazute .

Dupa recoltare: proba de sange va fi centrifugata 10 minute la 2500 turatii, pentru separarea plasmei. Plasma separata va fi stabila maxim 4 ore la temperatura camerei.

Tehnica de lucru – determinare directa coagulometrica a PT, care masoara viteza de formare a cheagului a unei cantitati predefinite de plasma saraca in trombocite, peste care se adauga tromboplastina tisulara bogata in ioni de calciu.

Exprimarea rezultatelor

           - ca timp de coagulare – in secunde;

           - ca procent (%) din activitatea normala;

           - ca INR (International Normalized Ratio).

    

Alungirea TQ:

hipoprotrombinemie( deficit de FII), deficienta de factor X, parahemofiliile Owren ( deficit de FV) si Alexander ( deficit de FVII), hipo- /afibrinogenemii, anticoagulanti circulanti, antifactorii complexului protrombinic (II,V, VII, X), hiperheparinemii si prezenta de antitrombine

deficit de vitamina K la nou nascuti, diateze hemoragice la nou nascuti, afectiuni hepatice, obstructie biliara, tulburari de absorbtie intestinala a grasimilor (de ex. sprue, boala celiaca, diaree cronica), CID, sindrom Zollinger-Ellison.

TQ nu se modifica in: policitemie vera, boală Christmas (deficit de factor IX), hemofilie A (deficit de factor VIII), boala von Willebrand, purpura trombocitopenica idiopatica (PTI).

Interferente:

-  valori prea mari sau prea mici ale hematocritului modifica TQ

-  prezenta in proba a produsilor de degradare a fibrinei  în concentratie >50mg/l duce la prelungirea TQ

-  recoltarea probei pe cateter venos central  pe care a fost administrata solutie hipertona de NaCl va prelungi TQ .