Troponina I

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Mioglobina, creatinin kinaza MB si troponina cardiaca sunt proteine eliberate in fluxul sangvin consecutiv infarctului miocardic.

Troponina I cardiaca este o proteina intalnita in miocard, repezintand a treia subunitate din cadrul unui complex proteic, alaturi de Troponina T si de Troponina C. Acest complex, impreuna cu tropomiozina, reprezinta principalul component reglator al activitatii Ca-ATP-azice a actomiozinei la nivelul muschiului scheletic si al celui miocardic. Consecutiv infarctului miocardic, Troponina I este eliberata in circulatia sangvina la 4-6 ore dupa debutul durerii si urmeaza acelasi traseu de modificare a concentratiei ca si CK-MB. In timp ce nivelul de CK-MB revine la normal dupa 72 de ore, nivelul de Troponina I ramane crescut timp de 6-10 zile dupa infarct, acest lucru conferind o fereastra mai mare de detectie a  leziunii miocardice.

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Metode de determinare:

Metoda imunocromatografica (test calitativ),tip sandwich, pentru determinarea calitativa a troponinei cardiace in ser servind in diagnosticarea infarctului miocardic. Troponina I este detectata cu ajutorul anticorpilor specifici astfel: dupa adaugarea probei un anticorp specific anti-troponina marcat colorimetric leaga Troponina I daca este prezenta in proba de analizat, complexele antigen-anticorp formate migreaza de-a lungul membranei prin capilaritate, ele fiind capturate cu ajutorul unor anticorpi specifici localizati in regiunea test, generandu-se o linie rosie. In absenta Troponinei I anticorpii anti-troponina marcati colorimetric nu se pot lega de anticorpii specifici localizati in zona test, negenerandu-se nici o linie colorata. Asadar, prezenta unei linii colorate indica un rezultat pozitiv, iar absenta sa indica un rezultat negativ.

INTERFERENTE:

Ca si in cazul altor teste folosite in diagnosticare, rezultatele obtinute in urma acestui test trebuie corelate cu alte date clinice si paraclinice.

Pot exista interferente analitice in cazul in care in proba de analizat exista titruri mari de anticorpi heterofili sau de factor reumatoid.

Chiar daca se obtine un rezultat pozitiv, acesta trebuie corelat cu alte informatiile clinice si paraclinice.