Anemia: diagnosticarea și tratarea ei

Autor:
Medic specialist hematologie

Anemia reprezintă o afecțiune medicală ce se caracterizează prin niveluri scăzute de hemoglobină în sânge, aceasta având rolul esențial de a transporta oxigenul către celulele corpului. Este o afecțiune ce poate avea multiple cauze și care poate afecta persoanele de toate vârstele, determinând simptome variabile și posibile complicații. Diagnosticarea și tratarea anemiei sunt aspecte importante pentru menținerea sănătății, iar despre acestea ne explica Dr. Ramona Ion, medic hematolog în cadrul Clinicilor LOTUS-MED din București.

Diagnosticarea anemiei se realizează cu ajutorul analizei de sânge, dar și ale analizelor imagistice. Dacă anemia este cauzată de un deficit de fier, diagnosticul se confirmă cu ajutorul hemoleucogramei și al feritinei.

De reținut! În cazul diagnosticării anemiei prin deficit de fier, aceasta nu este o boală de sine stătătoare ci un element secundar.

Așadar, deficitul de fier poate apărea din cauza alimentației deficitare , din cauza unor sângerări . Dacă apar sângerări la nivelul tubului digestiv sunt recomandate investigații imagistice : endoscopie și colonoscopie. În cazul în care apar sângerări la nivel genital, este recomandat un consult ginecologic ( în cazul doamnelor). Este foarte important să aflăm cauza apariției anemiei și să o tratăm corespunzător.

Deficitul de Vitamina B 12, este întâlnit în alimentații deficitare ,în patologie autoimună, redată fie de prezența unor anticorpi specifici, fie de  gastrită atrofică, pentru care este necesar realizarea unei endoscopii. Așadar, avem și în acest caz un cumul de investigații atât imagistice cât și de sânge.