Blefaroplastia estetică și funcțională

Autor:
Medic primar oftalmologie

Blefaroplastia este una dintre cele mai frecvente intervenții oculoplastice și constă în îndepărtarea excesului de piele de la nivelul pleoapelor. Există două tipuri de blefaroplastie: superioară și inferioară.

Blefaroplastia superioară este indicată atunci când pacienții se confruntă cu aspect de  ptoză palpebrală ( aspect de pleoape căzute). În funcție de gradul de ptoză, unii pacienți ajung să nu mai vadă aproape deloc, câmpul vizual fiind micșorat profund. Din acest motiv, blefaroplastia superioară este mai mult o operație funcțională.

De cealată parte, blefaroplastia inferioară ajută la corecția cearcănelor, fiind o intervenție de ordin estetic.

În majoritatea cazurilor pacienții, în majoritate tineri, se prezintă la medicul oftalmolog pentru o intervenție de corecție a pleoapei superioare, dar sunt cazuri rare în care sunt necesare ambele intervenții.

Principala cauză care duce la căderea pleoapei este vârsta, ptoza fiind un proces natural ce apare în urma îmbătrânirii. În situații rare cauzele pot fi altele, cum ar fi cele de natură mecanică – o tumoră care crește pe pleoapă.

În ceea ce privește intervenția propriu-zisă de blefaroplastie, aceasta durează în jur de 60 minute. Mai întâi medicul va face o anestezie locală, după care va exciza pielea în exces și va sutura pleoapa, iar la final va aplica un tratament reparator cicatrizant. Tratamentul cu cremă antibiotică trebuie aplicat de pacient acasă, de 3-4 ori pe zi, timp de o lună, astfel încât procesul de vindecare să fie mai rapid. Nu este necesar un pansament.

A doua zi după intervenția de blefaroplastie placientul trebuie să revină la medic pentru un control. Ulterior, la șapte zile și la o lună vor fi necesare alte evaluări la specialist. În tot acest timp pacientul își poate relua activitățile cotidiene, recuperarea fiind ușoară. Nu există restricții, singura recomandare fiind aceea ca pacienții nu evite frecarea ochilor atunci când își fac igiena zilnică. După ce trece perioada de vindecare, câmpul vizual va fi recuperat în totalitate.

Față de alte tehnici chirurgicale, în cazul blefaroplastiei nu este necesară o pregătire specială a pacientului înainte de intervenție, fiind indicată doar o evaluare preoperatorie din partea medicului oftalmolog.

În ceea ce privește cicatricile postoperatorii, pacienții nu ar trebui să se îngrijoreze pentru că nu vor rămâne cu semne vizibile nici în cazul blefaroplastiei superioare, nici în cel al blefaroplastiei inferioare.