Când este indicat un prim consult oftalmologic?

Autor:
Medic specialist oftalmologie

Primul consult oftalmologic cât și frecvența în timp sunt dedicate de vârsta pacientului și de patologiile preexistente sau asociate. Astfel că în cazul copiilor primul consult oftalmologic trebuie să fie realizat în primele zile de la naștere de către medicul oftalmopediatru sau cel puțin în primul an de viață, apoi la 3 ani, 5 ani, ulterior vârstei de 5 ani la fiecare 2 ani. În cazul persoanelor adulte care mu prezintă istoric de patologie oculară sub 40 de ani consultul trebuie realizat periodic la 2 ani, ulterior acestei vârste anual. Frecvența consulturilor în cazul pacienților cu diverse patologii sin sfera oftalmologică este stabilită individual de către medicul oftalmolog.

Importanța consultului oftalmologic

În sfera oftalmologică există diverse patologii cu evoluție silențioasă, iar instalarea simptomatologiei culminează în unele situații cu agravarea bolii de fond. Accentul trebuie pus pe prevenție și pe diagnosticarea timpurie a posibilelor afectări oculare, acestea putând fi identificate printr-o simplă evaluare oftalmologică periodică.

Când ne adresăm medicului oftalmolog

Motivele pentru a solicita un consult oftalmologic pot cuprinde o paletă largă de manifestări. Putem porni de la evaluarea periodică recomandată de către medicii oftalmologi și până la instalarea unor simptome precum scăderea de vedere treptată, bruscă sau tranzitorie, oboseala sau durerea oculară, hiper lăcrimare, senzație de corp străin sau de ochi uscat, fotofobie, perceperea deformată a obiectelor. Unele dintre acestea pot fi primele simptome în cadrul unor boli acute sau cronice.

Cum se desfășoară un consult oftalmologic complet

  1. Anamneza pacientului – Medicul identifică motivele prezentării, existența unor boli oculare în antecedente, patologii generale asociate, tratamente efectuate cât și istoricul familial.
  2. Inspectarea aspectului exterior al ochilor și al pleoapelor, urmate de examenul la biomicroscop pentru magnificarea detaliilor anatomice.
  3. Autorefractometria – Presupune măsurarea dioptriilor. Copiii, tinerii și adulții în unele situații selecționate, necesită evaluarea măsuratorilor după administrarea topică sub forma de picături a unor agenți cicloplegici pentru determinarea valorii reale a dioptriilor.
  4. Determinarea acuității vizuale (testarea vederii) – Se determină atât la distanță cât și la apropiere și implică citirea unor cifre sau litere de diferite dimensiuni.
  5. Tonometria – Constă în măsurarea presiunii intraoculare și se poate realiza atât prin metoda non-contact cu ajutorul unui jet de aer, cât și prin contact direct după administrarea unui anestezic optic, fără ca pacientul să resimtă vreun disconfort.
  6. Motilitatea oculară și vederea binoculară – permit aprecierea mișcărilor oculare și a funcționării simultane a acestora.
  7. Examinarea fundului de ochi - permite evaluarea interiorului globului ocular, a retinei, a nervului optic și a vaselor de sânge. Pentru a putea fi realizat un examen complet al retinei trebuie administrate picături cu efect midriatic, ce implică dilatarea pupilelor pentru o mai bună vizualizare a elementelor din periferia retiniană.
  8. Investigațiile sau procedurile suplimentare (de exemplu gonioscopie, ecografie oculară, tomografie în coerența optică - OCT, microscopie speculară, perimetrie computerizată - câmp vizual, etc. ) sunt efectuate dacă medicul oftalmolog consideră necesară o evaluare mai aprofundată sau detaliată a patologiei în curs.
  9. Concluzii - Pacientul este informat despre diagnostic, evoluție, variantele de tratament și monitorizare ulterioară dacă este necesar

Pregătirea pacientului înainte de un consult la medicul oftalmolog 

  • Pregătirea documentelor medicale: consulturi oftalmologice anterioare, tratamente urmate, prescripții de ochelari sau lentile de contact, alte consulturi medicale relevante pentru patologii sistemice asociate (consulturi de specialitate pentru alte boli, cât și tratamentele ex: diabet, hipertensiune, hipertiroidie, infecții sistemice, neoplazii, etc.);
  • Este recomandată notarea eventualelor probleme oftalmologice printre membrii de gradul 1 din familie, întrucât unele patologii oculare implică și o componentă genetică;
  • Ochelarii de vedere actuali (dacă există);
  • Ochelari de soare - utili în situația în care se realizează examinarea fundului de ochi cu picături midriatice, întrucât pacientul va prezinta o sensibilitate crescută la lumină, ceea ce îi poate crea un disconfort pe parcursul câtorva ore; 
  • O lista cu întrebări, curiozități sau nelămuriri, cărora poate răspunde medicul specialist oftalmolog.