Ce este dieta nutrigenetica?

In ultimul timp se vorbeste, tot mai des, despre nutrigenetica si nutrigenomica. Dar, care este diferenta dintre ele, ne vor spune medicii specialisti ai clinicii de Estetica si Nutritie Lotus Med in randurile ce urmeaza.

Sa incepem cu ADN-ul nostru…

AND-ul nostru este alcatuit din peste 30.000 de gene. Acesta este ca un manual cu instructiunile de folosinta pentru organismul nostru.  Si, daca nu ne putem modifica specificatiile genetice ale organismului, putem, in schimb sa ne modificam stilul de viata – corespunzator acestor “specificatii”.  Mai exact, putem interveni asupra predispozitiei la anumite stari patologice, prin prevenirea expresiei genelor responsabile pentru aceste predispozitii.

Astfel, explorarea interactiunii complexe dintre alimente si genele organismului, in zona susceptibilitatii la boala si a prevenirii bolilor metabolice, promite o adevarata revolutionare a modului si a conceptelor de tratament (mai ales nutritional) ale acestor boli.

Cunoasterea mecanismelor genetice moleculare prin care dieta predispune la boli cronice cardiace, la cancere, obezitate sau diabet zaharat, are aplicatii clinice imediate si au condus la conturarea a doua ramuri ale geneticii nutritionale: Nutrigenetica si Nutrigenomica.

Ce este Nutrigenetica?

Nutrigenetica este stiinta de ultima generatie care se concentreaza pe studiul modului in care caracteristicile genetice individuale afecteaza raspunsul la nutrienti (relatia dintre gene si alimentatie, propriul metabolism, mediul de viata si predispozitiile individuale). Adica, variatiile genetice pot influenta modul in care metabolizam alimentele, jucand, astfel, un rol important in determinarea regimului nutritional care sa functioneze in cazul fiecarei persone.

Dar Nutrigenomica?  

In schimb, Nutrigenomica studiaza efectul alimentelor si constituientilor alimentari asupra expresiei genelor – mai exact, stabilirea corelatiei dintre expresia genelor si absorbtia, metabolismul, eliminarea si efectele biologice ale nutrientilor.

Prin determinarea mecanismului efectelor nutrientilor sau efectelor unui regim nutritional, nutrogenomica incearca sa defineasca relatia dintre acesti nutrienti specifici si diete nutritionale specifice asupra sanatatii umane.  Nutrigenomica a fost asociata cu ideea nutritiei personalizate in functie de genotip.

Ca sa fie si mai clar, Nutrigenomica urmareste intelegerea raspunsului intregului organism la alimente via sisteme biologice, Nutrigenetica urmareste relatia dintre o gena specifica si un nutrient specific.

Informatiile oferite de nutrigenetica pot fi aplicate pentru optimizarea starii de sanatate, preventia si tratarea bolilor. Dar, scopul final al nutrigeneticii este acela de a oferi oamenilor o nutritie personalizata, functie de fondul genetic al fiecarui individ, care sa ajute nu numai la pierderea in greutate, dar si prevenirea unor patologii.

Ne-am confruntat cu faptul ca dietele cele mai cunoscute fucntioneaza pentru unii, in timp ce pentru altii sunt complet infeciente.  Unii indivizi au nivel scazut de colesterol desi au consum mare de grasimi si invers colesterolul mare chiar consumand un minim de grăsimi.

Dar, cum s-a ajuns la acest concept al existentei unei determinari genetice a dietei optime? Mai exact ce tip de dieta impune mostenirea genetica a fiecarui individ?

In 2007, revista stiintifica Nutrition Journal a publicat un articol scris de prof.dr. Keith Grimaldi despre “Imbunatatirea managementului greutatii corporale”, folosind informatia genetica pentru a personaliza dieta. Acest articol a devenit ulterior un punct de referinta pentru nutrigenetica.

Cum poate fi determinat profilul genetic al nutritiei?

Este nevoie, mai intai, de un test genetic pentru a analiza genele care intervin in nutritie (Lotus-Med ofera un astfel de test – testul Pathwayfit – care analizeaza 75 de gene implicate in metabolismul oragnismului), pe principiul confirmat stiintific ca exista gene care pot influenta modul in care sunt metabolizate si absorbite grasimile, proteinele, carbohidratii, precum si modul in care raspunde organismul la exercitiul fizic.

De exemplu, proteina care asigura transportul grasimilor in sange, poate evidentia un grad al eficientei, ce difera de la o persoana la alta, in functie de variatiie genetice existente la persoanele respective. Astfel, daca proteina functioneaza cu eficienta mare, atunci persoana respectiva va obtine mai multe calorii de la aceeasi cantitate de grasimi, comparativ cu o persoana cu o proteina cu eficienta mai mica.

De asemenea, profilul nostru genetic este cel care determina si cum sunt eliminate toxinele, precum si cat de eficiente sunt aceste mecanisme ininteriorul organismului.

Avem posibilitatea ca prin reglarea stilului nostru de viata sa influentam pozitiv functionalitatea genelor si sa compensam domeniile in care acestea functioneaza defectuos. O buna cunoastere a caracteristicilor genetice si fucntionale ale organismului nostrum, ne poate permite sa identificam factorii asupra carora trebuie sa ne focusam pentru a asigura o stare optima a sanatatii.

In majoritatea tarilor est-europene aflate in tranzitie economica, s-a observat o crestere accentuata a prevalentei bolilor cardiovasculare, metabolice etc., ceea ce va duce la o crestere semnificativa a costurilor necesare pentru controlul acestor afectiuni la o populatie a carei medie de varsta este in crestere.

In acest sens, nutritionistii cerceteaza posibilitatea ca prin aplicarea din timp a masurilor dietetice adecvate sa mentina starea de sanatate a populatiei pana la varste inaintate.

Exista deja mai multe grupuri internationale de initiativa care au ca scop elaborarea de teste genetice, care in final sa permita individualizarea pe baze genetice a masurilor nutritionale, de exemplu European Nutrigenomics Organisation (NuGO).

Pentru bolile cu impact crescut asupra sanatatii publice, asemenea teste dobândesc o valoare si mai mare prin posibilitatea stabilirii unor programe de prevenire cu impact populational.