Complicațiile diabetului. Neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică reprezintă orice tulburare neurologică cauzată de diabetul zaharat. Această afecțiune este o complicație gravă și frecventă a diabetului de tip 1 și de tip 2. Neuropatia diabetică poate cuprinde o varietate foarte mare de manifestări. După 20 de ani de evoluție a bolii aproape toți pacienții au cel puțin o manifestare neurologică.

În funcție de nervii afectați, simptomele neuropatiei diabetice pot varia de la durere și amorțeală la nivelul membrelor inferioare, la probleme cu sistemul digestiv, tractul urinar, vasele de sânge și inima.

Nu se cunoaște cauza exactă a fiecărui tip de neuropatie. Cercetătorii consideră că în timp, un nivel ridicat de zahăr din sânge necontrolat dăunează nervilor și interferează cu capacitatea lor de a trimite semnale, determinând apariția neuropatiei diabetice. Glicemia ridicată slăbește, de asemenea, pereții vaselor de sânge mici (capilare) care alimentează nervii cu oxigen și substanțele nutritive.

Există patru tipuri principale de neuropatie diabetică. Pacientul diabetic care suferă de această complicație, poate avea un tip sau mai multe tipuri de neuropatie.
Simptomele vor depinde de tipul de diabet zaharat și de categoria de nervi afectați. În general, simptomele se dezvoltă treptat, dar este posibil ca simptomele să debuteze abia în momentul în apar leziuni nervoase considerabile.

Neuropatia periferica

Acest tip de neuropatie poate fi numită și neuropatie periferică simetrică distală. Este cel mai frecvent tip de neuropatie diabetică. Afectează mai întâi membrele inferioare, urmate de mâini și brațe. Semnele și simptomele neuropatiei periferice se manifestă adesea mai intens pe timp de noapte și pot include:

  • amorțeală sau capacitate redusă de a simți dureri sau modificări de temperatură
  • furnicături sau senzație de arsură
  • dureri puternice sau crampe
  • sensibilitate crescută la atingere - pentru unele persoane, chiar și greutatea unei cearșafuri poate fi dureroasă
  • ulceratii, infecții și dureri osoase și articulare

Neuropatia autonoma:

Sistemul nervos autonom controlează inima, vezica urinară, stomacul, intestinele, organele sexuale și ochii. Diabetul poate afecta nervii din oricare dintre aceste zone, provocând posibil:

  • lipsa conștientizării faptului că nivelul zahărului din sânge este scăzut (hipoglicemie necunoscută)
  • probleme ale vezicii urinare sau intestinului
  • golirea lentă a stomacului (gastropareză), provocând greață, vărsături și pierderea poftei de mâncare
  • modificări în modul în care ochii se adaptează de la lumină la întuneric
  • scăderea răspunsului sexual
  • probleme cu tensiunea arteriala si cu numarul de batai ale inimii

Neuropatie proximală (poliradiculopatie diabetică)

Acest tip de neuropatie - numită și amiotrofie diabetică - afectează adesea nervii din coapse, șolduri, fese sau picioare. Poate afecta și zona abdominală și toracică. Simptomele se manifestă doar pe o parte a corpului, însă se pot răspândi.

Mononeuropatie (neuropatie focală)

Există două tipuri de mononeuropatie - craniană și periferică. Mononeuropatia se referă la deteriorarea unui anumit nerv.

Tratamentul pentru această afecțiune nu va eradica boala, însă va ajuta la progresia lentă a bolii, ameliorarea durerii și gestionarea complicațiilor.

Păstrarea consecventă a zahărului din sânge în intervalul țintă este cheia pentru prevenirea sau întârzierea leziunilor nervoase. O bună gestionare glicemiei poate chiar îmbunătăți unele dintre simptomele actuale ale pacientului.