Cum afli dacă te afli la risc pentru a dezvolta diabet

Aproximativ 5% din români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu prediabet, în contextul a ceea ce numim „sindrom metabolic”, potrivit ultimelor statistici. Pana jumătate dintre aceşti pacienţi ajung la diagnosticul de diabet zaharat de tip 2, în decursul a 5 ani de când a fost depistat prediabetul.

Din cauza faptului că diabetul  zaharat a înregistrat o creștere constantă în ultimele 3 decenii și o creștere rapidă în țările cu venituri mici și medii, medicii avertizează asupra faptului că populația din România trebuie să fie din ce în ce mai preocupată de prevenirea acestei afecțiuni care, odată declanșată, nu se vindecă niciodată. 

Astfel, specialiștii recomandă controlul factorilor de risc și începerea screening-ului pentru diabet de la vârsta de 45 de ani cu reevaluare odată la 3 ani dacă nu se înregistrează alte evenimente sau si mai devreme daca persoana are factori de risc pentru a dezvolta boala: suprapondere/obezitate, rude de gradul 1 cu diabet, hipertensiune si colesterol/trigliceride crescute, diabet gestational in trecut sau ovare polichistice (pentru femei). 

Mai mult decât atât, în cazul persoanelor care au valori ale glicemiei prea mari pentru a fi considerate normale (glicemia dimineața pe nemâncate dupa 8 ore de post cu valori în intervalul 100-125 mg/dl, sau glicemia la 2 ore după masă în intervalul 140-199 mg/dl), se recomandă testarea anuală. 

În afară de valorile glicemiei, medicii iau în calcul și indicele de masă corporală (BMI), care se calculează împărțind greutatea în kg la înălțime - în metri, la pătrat. Aceasta se raportează la circumferința taliei. Vedeți detalii despre corelarea celor doi indici, în tabelul de mai jos.

TABELUL CORELAȚIEI DINTRE BMI, CIRCUMFERINȚĂ TALIE ȘI RISCUL DE PREDIABET ȘI DIABET ZAHARAT

  BMI, kg/m2 Grad de obezitate Risc de prediabet / diabet
      Circumferință talie: bărbați ≤ 94 cm, femei ≤ 80cm Circumferință talie: bărbați > 94cm, femei > 80cm
Greutate sub normal <18.5      
Greutate normală 18.5–24.9      
Suprapondere 25.0–29.9   Crescut Mare
Obezitate 30.0–34.9 I Mare Foarte mare
  35.0–39.9 II Foarte mare Foarte mare
Obezitate morbidă ≥40 III Extrem de mare Extrem de mare

Cine se află la risc pentru a dezvolta diabet zaharat?

  • toți adulții supraponderali sau obezi (indicele de masă corporală, IMC >25 kg/m2 )
  • femeile care se confruntă cu sindromul ovarelor polichistice
  • femeile supraponderale sau obeze care plănuiesc o sarcină
  • cei cu rude de gradul I cu diabet zaharat dignosticat
  • cei cu istoric de boli cardiovasculare, hipertensiune, trigliceride crescute, colesterol HDL (cel bun) scazut,
  • cei care nu fac miscare

Controlul factorilor de risc pentru diabet scade substanțial riscul de a dezvolta boala. Iată care sunt aceștia:

  • Istoricul familiei – un părinte sau un frate cu diabet zaharat de tip 2 comportă mai multe șanse pentru a dezvolta prediabet (și diabet de tip 2).
  • Vârsta: - după vârsta de 45 de ani, riscul de a dezvolta prediabet crește 
  • Greutatea corporală - riscul este și mai mare când concentrația de grăsime este în jurul abdomenului.
  • Circumferința taliei- persoanele cu circumferința taliei mărită prezintă un risc mai mare de rezistență la insulină
  • Sedentarismul- persoanele sedentare au risc crescut de a dezvolta diabet pentru că doar exercițiile fizice regulate ajută corpul să proceseze mai bine zahărul și să folosească insulina.
  • Dieta- consumul regulat de carne roșie și mâncarea procesată, împreună cu băuturile zaharoase, cresc riscul de prediabet. 
  • Diabetul gestational- femeile cu antecedente de glicemii crescute, odată cu apariția sarcinii au un risc mai mare pentru prediabet si diabet de tip 2.
  • Sindromul ovarelor polichistice- această tulburare hormonală la femei, este marcată de chisturi mici pe ovare, potrivit Clinicii Mayo.
  • Sindromul metabolic- Această afecțiune este compusa din tensiunea arterială ridicată combinată cu niveluri de colesterol si trigliceride anormale și o dimensiune mare a taliei.
  • Alți factori de risc: apneea obstructivă de somn și fumatul pot crește rezistența la insulină. Anumite medicamente și tulburări hormonale vă pot pune, de asemenea, la un risc mai mare.