Procesul natural de îmbătrânire vine ”la pachet” cu o serie de schimbări privind modul în care funcționează organismul, iar riscul de a devzolta o anumită afecțiune crește.
Ochii nu fac excepție și nu ar trebui să ne mire dacă pe măsură ce înaintăm în vârstă apar și anumite tulburări de vedere. Acuitatea vizuală poate să scadă și din cauza stilului de viață pe care îl avem, iar aici ne referim la factori precum fumatul, expunerea excesiva la soare, sedentarismul etc. O altă cauză importantă este și ereditatea, adică avem pe cineva în familie de la care moștenim afecțiunile.
Din fericire, există mai multe metode pentru a corecta tulburările de vedere, de la lentile de contact și ochelari, la tratamente medicamentoase si intervenții chirurgicale.
Cel mai important este să diagnosticăm la timp problemele oftalmologice.
”La vârstă adultă, în jur de 40-45 de ani, se instalează presbiopia. Aceasta este un fenomen fiziologic care, în practică, reprezintă vederea încețoșată la aproape. Cristalinul, o lentilă transparentă din interiorul ochiului, se rigidizează cu trecerea timpului și își pierde funcția de a face focus la aproape. In acest caz este nevoie de ochelari pentru a putea vedea clar la aproape. Dacă vederea este încețoșată din cauza unor vicii de refractie, acestea ar trebui corectate prin ochelari sau lentile de contact. De cele mai multe ori e recomandată purtarea alternativă a acestora”, ne-a explicat dr. Ioana Gobej, medic specialist oftalmolog la Centrul Medical Integrat de Diagnostic și Tratament LOTUS-MED.
Sunt și persoane care după un timp își doresc să renunțe definitiv la purtatul ochelarilor și la folosirea lentilele de contact, iar pentru acestea există varianta intervențiilor cu laser pentru reducerea dioptriilor.
”Cei cu cu vicii de refracție (dioptrii) pot opta pentru chirurgia refractivă (laser) pentru a se trata. Aceasta este indicată, de obicei, după doi ani de stabilitate a corecției optice. Operațiile cu laser pentru reducerea dioptriilor se pot face începând cu vârsta de 18 ani, dar aceasta se realizează atât de devreme în cazuri mai rare. Și pacienții de peste 40 de ani pot beneficia de această intervenție”, a punctat specialistul în oftalmologie.
Pentru a afla care e cea mai potrivită metodă de tratament pentru tine este necesar un consult oftalmologic. În cazul celor care doresc să opteze pentru intervenția chirurgicală cu laser se recomandă un consult preoperator amănunțit pentru a se stabili dacă metoda este indicată pentru aceștia.
Diabetul, glaucomul și importanța screeningului.
Atunci când vorbim despre afecțiunile oftalmologice ce apar odată cu vârsta trebuie să acordăm o atenție importantă glaucomului, o boală care afectează nervul optic și care duce la probleme grave. Mai exact, așa cum ne explică medicul oftalmolog Ioana Gobej, dacă nu este diagnosticat la timp, glaucomul duce la scăderea severă a vederii sau chiar orbire.
Cum vârsta reprezintă unul dintre factorii de risc ai glaucomului, după 40 ani trebuie început și screeningul pentru această boală.
”Un alt lucru pe care trebuie să-l luăm în considerare este acela că diabetul zaharat si bolile cardiovasculare, afecțiuni extrem de des întâlnite în cazul adulților din România, pot duce la probleme oftalmologice”, explică dr. Ioana Gobej.
De aceea, medicul oftalmolog îi sfătuiește ca pacienții cu diabet zaharat să meargă la un consult oftalmologic cel puțin o dată pe an pentru a putea evita complicațiile oculare.
Strategii utile pentru prevenția problemelor oculare
Până să ajungem să avem nevoie de corecții putem face câteva lucruri pentru a avea grijă de sănătatea ochilor noștri și a preveni problemele oculare. Iată ce ne recomandă medicul specialist:
- Mergi cu regularitate la medicul oftalmolog și astfel poți depista problemele oculare în stadii incipiente;
- Tratează celelalte probleme de sănătate de care suferi, cum este diabetul sau alte afecțiuni care pot crește riscul de cataractă;
- Adoptă o dietă sănătoasă care să includă suficiente fructe și legume. Dieta mediteraneană ne protejează de tulburările de vedere iar studiile au demonstrat că aportul de vitamine și minerale din fructe și legume reduce riscul de a dezvolta cataractă;
- Poartă ochelari de soare. Acest lucru este foarte important deoarece razele UV pot contribui la dezvoltarea cataractei.
”Dieta mediteraneană, consumul fructelor și al legumelor cu frunze verzi, eliminarea fumatului, protecția ochilor contra razelor solare, echilibrarea altor boli ca diabetul și cele cardiovasculare – sunt factori protectori pentru apariția bolilor oculare. Activitatea prelungită în fața ecranelor poate duce la apariția sau chiar înrăutățirea unor probleme ca uscăciunea oculară și astenopia acomodativă”, completează medicul oftalmolog.