Cum prevenim complicațiile diabetului

Medicii specialiști recomandă efectuarea unui control cel puțin o dată la 3 luni la medicul curant, în vederea stabilirii tratamentului adecvat, pentru atingerea țintelor terapeutice recomandate. 

În plus, este nevoie de o monitorizare anuala la câteva specialități complementare pentru a se evita complicațiile asociate diabetului, precum examen cardiologic, examen oftalmologic, examen neurologic.

Complicațiile diabetului

Toate complicațiile diabetului rezidă din faptul că substanțele din zaharuri se acumulează în vasele de sânge, ceea ce determină deteriorarea lor. De aici și o serie de probleme precum: 

  • Risc de infarct miocardic. Pacienții cu diabet au nevoie de câte un control cardiologic și o evaluare de specialitate o dată la 12 luni pentru a reduce riscul de infarct
  • Accident vascular cerebral (AVC). Împreună cu îngustarea vaselor de sânge, în organismul unui bolnav de diabet se mai produce și procesul de depunere a colesterolului pe vasele de sânge. Astfel, crește substanțial riscul de producere a AVC-ului
  • Piciorul diabetic. Deteriorarea vaselor de sânge împreună cu deteriorarea nervilor periferici determină o multitudine de situații în care pacienții cu diabet să nu perceapă corect durerea. În urma oricăror lovituri, tăieturi, etc, pacienții cu diabet dezvoltă rapid infecții care pot necesita tratament medicamentos sau chiar intervenții chirugicale. Acestea se pot preveni cu controale regulate la medicul de medicină generală sau la chirurgul vascular
  • Neuropatie periferică. Zaharurile determină deteriorarea nervilor de la nivelul membrelor inferioare. Pacienții cu neuropatie periferică experimentează amorțeli persistente la nivelul picioarelor și au nevoie de control periodic la medicul neurolog. 
  • Insuficiență renală. Deteriorarea vasculară determină și o funcționare defectuoasă a rinichilor. 
  • Scăderea acuității vizuale și chiar orbire. Același efect asupra vaselor de sânge determină și afectarea vederii pentru că odată cu avansarea bolii (diabetului) sunt afectate și vasele de sânge de la nivelul ochilor. Acestea nu mai pot iriga în valori normale structurile ochiului. Aceste efecte ireversibile de la nivelul ochilor pot fi diagnosticate precoce prin controale regulate la medicul oftalmolog (examen de fund de ochi).