Legătura dintre bolile cardiovasculare și sănătatea rinichilor

Autor:
Medic specialist nefrologie

Deși greu de înțeles la prima vedere, există totuși o legătură strânsă între bolile cardiovasculare și unele boli renale. Rinichii și inima fac parte din două sisteme ce conlucrează pentru a păstra buna funcționare a organismului uman. Adesea se întâmplă ca atunci când unul dintre acestea suferă și celălalt să fie afectat. O situație la care ne putem raporta cu ușurință, întrucât este frecvent întâlnită, este aceea în care o hipertensiune arterială necontrolată duce în timp la scăderea progresivă a funcției renale, chiar până la punctul în care este necesară inițierea hemodializei.

Este important de menționat că, la nivel global, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat sunt bolile cel mai frecvent incriminate în apariția insuficienței renale cronice cu necesar de hemodializă. Motivul pentru această situație este că atât hipertensiunea cât și diabetul zaharat sunt boli care nu dor și nu orientează din timp pacientul către medicul specialist. Astfel, este important să cunoaștem aceste lucruri și să ne controlam periodic pentru a depista aceste afecțiuni și a interveni corespunzător.

Totodată, unele afecțiuni renale evoluează cu hipertensiune arterială și o predispoziție spre ateroscleroză, aceste patologii fiind factori de risc pentru bolile cardiovasculare precum infarctul miocardic sau insuficiența cardiacă.

Cât de des se recomandă vizita la nefrolog

Pentru oamenii care nu au istoric de afecțiuni renale se recomandă un control periodic anual la medicul de familie precum și o ecografie abdominală sau reno-vezicală la medicul specialist pentru a identifica din timp situațiile care pot pune în pericol funcția rinichilor. De asemenea, chiar și în lipsa simptomatologiei specifice, pacienții cunoscuți cu infecții urinare recurente sau litiază renală trebuie evaluați nefrologic pentru a identifica factorii predispozanți pentru aceste afecțiuni.

În cazul pacienților cu boli cardiovasculare sau renale, frecvența controalelor se stabilește în mod individualizat, în funcție de natura și severitatea patologiei. Totuși, un consult nefrologic anual este indicat la cei care sunt diagnosticași cu hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă pentru a optimiza dieta și tratamentul, astfel încât funcția renală să fie păstrată cât mai mult timp. O atenție sporită trebuie acordată și pacienților cu diabet zaharat și hipertensiune arterială, întrucât riscul de evoluție a bolii renale în această situație este cumulat, progresia către insuficiența renală fiind accelerată în lipsa măsurilor terapeutice adecvate.

Ce trebuie să facem pentru a ne proteja sănătatea rinichilor

Pentru buna funcționare a rinichilor trebuie să introducem în stilul nostru de viață lucruri simple, dar adesea neglijate, precum: o dietă echilibrată, săracă în sare, bogată în legume și fructe proaspete, hidratare adecvată, însemnând aproximativ 8 pahare de apă consumate zilnic, controlul greutății, activitate fizică regulată, în limita toleranței și evitarea fumatului sau consumului de produse ce conțin nicotină.