Rolul medicului hematolog

Autor:
Medic specialist hematologie

În termeni foarte simpli, hematologia este o ramură ce s-a desprins în ultimii ani din medicina internă, fiind specialitatea medicală ce se ocupă cu tot ceea ce ține de sânge și bolile de sânge. În această cateogrie intră atât partea oncologică (onco-hematologie), cât și partea neoncologică.

Care este rolul medicului hematolog?

Medicul hematolog este specialistul de care au nevoie toți pacienții. Sângele se găsește în tot corpul, iar când apare o modificare în starea generală de sănătate, pacienții ar trebui să se adreseze medicului hematolog. Printre simptomele care ridică semne de întrebare se numără oboseala nejustificată, starea de anxietate, starea de nervozitate nejustificată, furnicăturile în mâini- picioare, dificultățile în respirație, toate acestea fiind manifestări ce pot apărea în cadrul sindromelor anemice.

Să nu uităm că orice celulă din organismul nostru se hrănește cu oxigen, iar principalul element care transportă oxigenul la fiecare dintre aceste celule este hemoglobina. Atunci când acest element esențial pentru organism nu mai ajunge în cantitatea optimă la celule, e clar că nu mai avem nici hrană pentru creier și apare o incapacitate de a ne concentra și o stare de oboseală.

Care este traseul pacientului spre medicul hematolog?

Ideal este ca pacienții să meargă la medicul hematolog după ce au făcut analize de sânge și au obținut rezultatele acestora. Una dintre cele mai importante analize fiind hemoleucograma completă.

Pacienții ajung la hematolog de cele mai multe ori în urma unei trimiteri de la medicul de familie, care a interpretat primul rezultatele analizelor de sânge și a observat anumite modificări. Însă, pacienții pot merge din propria inițiativă la medicul hematolog, atunci când observă o alterare a stării generale de sănătate.

Ce informații ne poate oferi hemoleucograma?

Hemoleucograma este o analiză de sânge ce poate oferi date extrem de prețioase. Spre exemplu, analiza oferă informații cu privire la statusul imunologic sau cu privire la procesul infecțios. Un nivel scăzut de hemoglobină indică o anemie, în timp ce un număr crescut de leucocite poate indica o infecție sau o afecțiune gravă, pentru care trebuie să se facă analize specifice. Important este să mergem la medicul specialist pentru a interpreta corect rezultatele hemoleucogramei și a face recomandările necesare.