Tratamentul laser în retinopatia diabetică

Autor:
Medic primar oftalmologie

Retinopatia diabetica reprezintă una dintre cele mai frecvente și grave complicații ale diabetului zaharat. Este o afecțiune care afectează retina și care, netratată, poate progresa până la orbire. Din fericire, de foarte mulți ani există un tratament care salvează vederea pacienților cu diabet. Este vorba despre tratamentul laser, care se aplică atât pentru retinopatia diabetică preproliferativă, dar în special pentru pentru retinopatia diabetică proliferativă. Prin proliferativ se înțelege faptul că diabetul deja a creat probleme la nivelul retinei, adică au apărut neovasele (hemoragii) și atunci acestea trebuie îndepărtate cu ajutorul laserului.

Retinopatia diabetică poate fi însoțită și de afectarea maculei și atunci vorbim despre retinopatie diabetica cu  retinopatie maculară. În retinopatia diabetică neovasele s-au răspândit pe toată retina, iar în maculopatia diabetică aceste neovase sunt în zona în care acuitatea vizuală este maximă. Unii pacienți pot avea doar retinopatia diabetică, alții se pot confrunta cu ambele probleme.

Tratamentul laser pentru retinopatia diabetică este o intervenție ușoară ce se face în cabinetul medicului oftalmolog. După ce pupila este dilatată, ochiul este anesteziat cu picături  pacientul se așează confortabil, se aplică o lentilă oculara și laserul va lucra timp de 30-40 minute.

Tratamentul se face în patru etape (ședințe) . Acesta laser poate se poate realiza focal sau multifocal in funcție de necesitate . Cel multifocal presupune mai multe impacte în același timp, ceea ce scurtează timpul ședinței ..

După ce se finalizează cele patru ședințe, medicul oftalmolog va face o evaluare pentru a stabili eficacitatea tratamentului și dacă a fost acoperită toată retina. Intervenția se poate face o singură data și se poate reinterveni cu ușurintă dacă aceste neovase persista .  

Tratamentul laser este foarte important în retinopatia diabetică pentru a preîntâmpina apariția complicațiilor, cum ar fi decolarea de retină. Așadar, laserul nu doar că ajută la recuperarea vederii, dar contribuie decisiv la prevenirea orbirii.