Cum putem preveni sedentarismul

Autor:
Medic primar medicina de familie

Sedentarismul însemnă lipsă de mișcare și poate avea impact pe termen scurt, mediu si lung. Aproximativ 80-90% din populația României este sedentară - majoritatea oamenilor își desfășoară activitățile zilnice stând pe scaun. În acest context, recomandarea de a face zilnic 30 de minute de mișcare rămâne esențială.

Atenție! Mișcarea nu reprezintă mersul la sală, cele 30 de minute de mișcare pot fi considerate atunci când alegem să mergem pe jos. 

Sedentarismul poate fi mai nociv decât fumatul. De asemenea trebuie să fim foarte atenți si să avem grijă de noi și să ducem o viață frumoasă și sănătoasă.

 

Ce fel de afecțiuni vin în lanț cu sedentarismul

Cea mai vizibilă este obezitatea. Pot apărea însă și boli cardiovasculare, dureri de spate, diabet - întâlnit tot mai des la copii. 

Mișcarea susținută cu frecvență ajută foarte mult în prevenția celor de mai sus. Dacă nu putem face mișcare în mod organizat, e un plus și să practicam sport acasă.

 

Cum le explicăm copiilor că este important să facă mișcare

Este necesar să-i învățăm pe copii încă din copilărie; din momentul în care cel mic a învățat să meargă îl putem încuraja să face mișcare. Odată ce crește îl putem duce să facă diferite sporturi până ajunge la cel care îi place. Îi oferim variante din care poate alege. Înotul, voleiul, fotbalul, tot ce înseamnă sport de performanță îl ajută pe cel mic și solicită organismul mai mult. Sportul amator, atunci când îl încurajăm pe cel mic să facă doar mișcare este și el o modalitate bună. 

Trebuie să conștientizăm că sedentarismul este o boală inclusiv atunci când cel mic primește tableta în momentul în care servește masa.