Pacienții cu diabet. Cum să evite pericolele din sezonul cald

Autor:
Medic specialist diabet si boli de nutritie

Numărul pacienților diagnosticați cu diabet, dar si cu prediabet în România, este într-o continuă creștere. Din păcate, diagnosticarea tardivă și dificultatea cu care aceștia își reorganizează stilul de viață după aflarea diagnosticului favorizează evoluția nefavorabilă a acestei afecțiuni.

În timpul sezonului cald, principalul pericol este deshidratarea. Majoritatea pacienților cu diabet, în special cei în vârstă, prezinta un risc mai mare de deshidratare din mai multe motive. În primul rând, odată cu înaintarea în vârstă, senzația de sete este diminuată și, în consecință, aportul hidric este insuficient. Totodată, pacienții vârstnici care sunt și hipertensivi primesc tratamente ce favorizează eliminarea lichidelor, iar acest lucru poate deveni problematic în contextul unei hidratări deficitare. Diabetul zaharat, în special atunci când este insuficient controlat, prin hiperglicemia persistentă, predispune la deshidratare.  

Cum se previne deshidratarea în diabet

Indiferent dacă suferim sau nu de diabet zaharat, cel mai bine ar fi să ne hidratăm cu apă neîndulcită, nu cu sucuri, băuturi alcoolice sau băuturi cu cofeina care nu corectează deficitul de apă al organismului, putând chiar sa îl accentueze.

Pentru a ne obișnui să consumăm apă în cantități suficiente este bine ca întotdeauna să avem o sticlă de apă cu noi, mai ales atunci când ieșim afară, să minimizam expunerea la temperaturi ridicate pentru perioade îndelungate și să încercăm să evităm expunerea directă la soare, în mod special în intervalul 11:00-17:00.

Pacienții cu diabet trebuie să evite fructele?

Fructele trebuie să facă parte din alimentația zilnica a oricărei persoane. Pacienții cu diabet au voie să mănânce orice fruct, dar în cantitatea stabilită de medicul curant. Fiecare pacient cu diabet zaharat are un regim alimentar individualizat unde se precizează cantitatea de fructe ce poate fi consumată zilnic. În general, se recomandă ca aceștia să aleagă fructele bogate în fibre, cum ar fi merele, kiwi, fructele de pădure, pepenele, dar și altele. Fibrele întârzie absorbția glucidelor protejând organismul de variațiile mari ale glicemiei, comparativ cu produsele ce conțin zahăr.

Trebuie menționat că pe timpul verii, pacienții cu diabet sunt predispuși atât la episoade de hipoglicemie, în special în cazul celor care sunt tratați cu insulină, cât și la hiperglicemie, frecvent asociată deshidratării. Este, așadar, important să fie atenți la cantitatea de glucide consumată și la valorile glicemiei pe parcursul zilei.   

Cum putem preveni diabetul

Stilul de viață este important în prevenția diabetului zaharat. Astfel, alimentația echilibrată asociată cu activitate fizică zilnică precum și o igienă a somnului adecvată sunt primele măsuri pe care le poate adopta oricine, fără costuri și cu beneficii semnificative pe termen lung.

În plus față de acestea, este recomandat să mergem la un control complet la medicul de familie cel puțin o dată pe an pentru a depista din timp factorii ce predispun la apariția diabetului zaharat, dar și a altor boli. Acesta poate prescrie investigații și analize specifice care pot facilita diagnosticul precoce și îndrumarea către specialist.