Microalbuminurie

Sistem de recoltare:
urina/24h; diureza
Durata:
1 zi

Microalbuminuria este definita ca prezenta excesiva a albuminei in urina, variind de la 30 la 300 mg in 24 ore. Determinarea microalbuminuriei este foarte importanta in monitorizarea functiei renale a pacientului diabetic, microalbuminuria fiind si un marker precoce a depistarii riscului cardiovascular la pacientii hipertensivi fara diabet zaharat.

Recomandari pentru determinarea microalbuminuriei:

Microalbuminuria reprezinta un test de screening si monitorizare a tratamentului pentru pacientii cu: - diabet zaharat tip I si II; - hipertensiune arteriala; - afectiuni cardio-vasculare; - preeclampsie.

Conditii de recoltare:

Pentru determinare se aduce la laborator:

- fie un esantion din urina din 24 ore, recoltata in felul urmator: dimineata, la sculare, pacientul urineaza fara a retine aceasta urina; isi noteaza ora la care a urinat; dupa aceasta ora, pana a doua zi dimineata la aceeasi ora,  pacientul colecteaza toate emisiile de urina pana in dimineata urmatoare la aceeasi ora intr-un recipient curat si suficient de mare

Se omogenizeaza  urina recoltata si se masoara intreaga cantitate; se retin aproximativ 100 ml in recipient de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea emisa in cele 24 ore.

-fie o proba de urina spontana (preferabil prima urina de dimineata).

Prelucrare necesara dupa recoltareProbele se lucreaza in aceeasi zi sau se pastreaza la 2- 8°C 7 zile.

Metoda de determinare-imunoturbidimetrica

Interpretarea rezultatelor

In sarcina si efort fizic intens (in sepcial in ortostatism) microalbuminuria este marita.

Urmatoarele afectiuni pot induce microalbuminurie: infectii urinare, hematurie, febra, inflamatii.