NT pro-BNP

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
7 zile

BNP  este un polipeptid alcatuit din 32 de aminoacizi. Este secretat in ventriculii inimii ca raspuns la o intindere excesiva a celulelor muschiului cardiac. Poarta aceasta denumire deoarece a fost initial descoperit in extractele de creier porcin, desi la oameni este secretat in principal de ventriculii inimii. Dupa ce este secretat, BNP este clivat la capatul N- terminal, rezultand forma activa biologic a proteinei si un capat N-terminal inactiv, NT-pro BNP. BNP leaga si activeaza receptorii pentru factorul natriuretic atrial, NPRA si NPRB, intr-o maniera similara peptidului natriuretic atrial (ANP), insa cu o afinitate de 10 ori mai mica decat acesta. Insa perioada biologica de injumatatire a BNP-ului, cat si a NT pro-BNP, este mai lunga decat cea a ANP, detectia acestora putand fi folosita ca marker de diagnostic. Rolul fiziologic al BNP este similar cu cel al ANP, respectiv cresterea natriurezei, scaderea rezistentei vasculare sistemice si a presiunii venoase centrale. Aceste procese duc la scaderea volumului sangvin, scaderea tensiunii sistemice sangvine, favorizand efectuarea functiei cardiace. Recomandari pentru determinarea NT pro-BNP:

  • Detectarea BNP-ului si a NT pro-BNP-ului este utila pentru sceeningul si diagnosticarea pacientilor cu insuficienta cardiaca acuta decompensate. Poate fi folosit ca marker cu valoare prognostica pentru evolutia ulterioara a suferintei cardiace. Nivelele de NT pro-BNP sunt mai mari la pacientii cu o evolutie mai agresiva a bolii.
  • Detectarea NT pro-BNP este folosita pentru diagnosticarea pacientilor (simptomatici sau asimptomatici) cu suferinte ale ventriculului stang. La acestia nivelele de BNP si NT pro-BNP sunt crescute.
  • De asemenea, poate fi folosit pentru monitorizarea terapiei insuficientei cardiace.

Conditii de recoltare: Recoltarea se face dimineata pe nemancate. Se recolteaza sange venos. Recoltarea se face in  vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.