ONCOLOGIE MEDICALA
Oncologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studierea și tratarea tumorilor canceroase. Termenul își are orininea în limba greacă unde "onkos" înseamnă "tumoare", iar "logos" înseamnă "știință".
Domeniul oncologiei are trei domenii principale: medical, chirurgical și al radiațiilor. Așadar, există medicul oncolog care tratează cancerul folosind chimioterapie sau alte medicamente precum imunoterapia, chirurgul oncolog care îndepărtează tumora și țesutul din apropiere în timpul operației sau efectuează anumite tipuri de biopsii pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului, radioterapeutul - oncologul care tratează cancerul folosind radioterapie, oncologul ginecologcare tratează cancerul ginecologic, cum ar fi cancerul uterin și ovarian și cervical, oncologul hematolog care diagnostică și tratează cancerele de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul și mielomul și oncologul pediatru, care tratează cancerul la copii.
Oncologul oferă și îngrijirea paliativă sau simptomatică la pacienții cu afecțiuni maligne. Oncologul trebuie să ofere pacientului îngrijiri de calitate și compasiune. Un oncolog are rolul de a-i explica pacientului diagnosticului și stadiul cancerului, vorbind despre toate opțiunile de tratament și despre alegerea preferată.
De cele mai multe ori, pacienții diagnosticați cu cancer sunt tratați de medici din diferite specialități, adică de o echipă multidisciplinară.
Care sunt simptomele care trebuie să te trimită la oncolog?
Cel mai important instrument de diagnostic rămâne istoricul clinic al pacientului. Simptomele obișnuite care fac medicii să suspecteze o formațiune canceroasă includ oboseala, scăderea în greutate, anemie inexplicabilă, febră de origine necunoscută etc.
Ce investigații poți face la oncolog?
Oncologia depinde de instrumente de diagnostic cum ar fi biopsia sau îndepărtarea bucăților de țesut tumoral și examinarea acestuia la microscop.
Alte instrumente de diagnostic includ
· examinare endoscopică
· studii imagistice precum radiografii, CT, RMN, ecografie, scintigrafie
· tomografie cu emisie de pozitron și tehnici de medicină nucleară etc.
Metodele comune includ testele de sânge pentru markeri biologici sau tumori.
Pe baza gradului și stadiul cancerului, oncologii ajută la stabilirea terapiei care este potrivită pentru fiecare dintre pacienții lor. Aceasta ar putea fi prin chirurgie, chimioterapie, radioterapie sau asocierea acestora, precum si alte tratamente specifice.