Anticorpi anti-CCP (peptid citrulinat ciclic)

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
5 zile

Artrita reumatoida (RA) este una dintre cele mai comune boli autoimune sistemice, ea afectand aproximativ 0,5% din populatia lumii. Diagnosticul este pus in primul rand pe manifestarile clinice, apoi este confirmat de laborator. Pana recent cel mai folosit test a fost determinarea Factorului reumatoid, acesta fiind prezent la 50-90% dintre pacienti. Factorul reumatoid, insa, poate sa apara si la persoanele cu diferite infectii, in alte boli autoimune sau chiar la persoanele sanatoase.

Diagnosticul si tratamentul artritei reumatoide trebuie facute cat mai precoce de la debutul bolii. In aceasta boala exista auto-anticorpi antiperinucleari numiti si  auto-anticorpi anti-keratina, care recunosc un epitop ce contine citrulina. Un peptid circular care contine citrulina, numit CCP (Cyclic  Citrullinated Peptid) a fost considerat mai bun pentru a face diferenta intre pacientii cu Artrita reumatoida si ceilalti cu Factor reumatoid sau anticorpi perinucleari prezenti dar fara boala. Se considera ca 77% dintre pacientii cu Artrita reumatoida au anticorpii anti CCP pozitivi si numai 3% dintre cei fara RA se pozitiveaza.

INDICATII

Diagnosticul Artritei reumatoide

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate sau posprandial.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator ( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

METODA  DE DETERMINARE: se bazează pe o reactie indirecta imuno-enzimatică.

INTERPRETARE

Rezultatele pozitive indica prezenta de IgG antiCCP ceea ce sugereaza posibilitatea existentei Artritei reumatoide

INTERFERENTE

Rezultate fals pozitive sau fals negative pot sa apara in cazul valorilor crescute de hemoglobina, bilirubina, colesterol sau trigliceride.