Colesterol HDL

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)
Durata:
1 zi

Colesterolul seric cuprinde o fractiune libera (22-30%) si una esterificata (70-78%). Colesterolul esterificat se gaseste in miezul  particulelor lipoproteice, in timp ce colesterolul liber este localizat la periferia acestora. Proportia de colesterol esterificat a lipoproteinelor descreste in ordinea: LDL>HDL>IDL>VLDL, succesiune ce este valabila si in cazul proportiei de colesterol total.

HDL Colesterolul reprezinta fractiunea de „colesterol benefic”, fiind un factor antiaterogen (transporta colesterolul de la tesuturile periferice la ficat pentru catabolizare si excretie). Nivelul seric mai crescut la femei decat la barbati poate fi una dintre cauzele frecventei mai mari a aterosclerozei la barbati comparativ cu femeile.

In conditii fiziologice raportul LDL-colesterol/HDL-colesterol are valoarea de 2,9 la femei si 3,3 la barbati. Riscul dezvoltarii unei boli cardiace coronariene creste semnificativ daca valoarea acestui raport depaseste 3,5 la femei si 3,8 la barbati.

Recomandari pentru determinarea HDL-colesterolului:

Evaluarea riscului de cardiopatie coronariana

Diagnosticul diferitelor lipoproteinemii

Conditii de recoltare:

Recoltarea se face dimineata pe nemancate.

Se recolteaza sange venos.

Recoltarea se face in vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.

Prelucrare dupa recoltare : se separă serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau 1 saptamana refrigerat la 2-8°C.

Metoda de masurare: - spectrofotometrica (enzimatica colorimetrica)

Interpretarea rezultatelor

1.Valori crescute:

Efort intens

Clearance crescut al trigliceridelor (VLDL)

Consum moderat de alcool

Tratament cu insulina

Utilizare de strogeni pe cale orala

2. Valori scazute:

Stres si boal recenta

Inanitie

Obezitate

Diabet zaharat

Hipo- si hipertiroidism

Boli hepatice acute si cronice

Nefroza

Uremie

Anemii si boli mieloproliferative

Anumite medicamente (steroizi anbolizanti, betablocante, tiazid, neomicina, fenotiazine)