Concentrat leucocitar

Sistem de recoltare:
EDTA(mov)
Durata:
1 zi

Concentratul leucocitar este efectuat in vederea evaluarii calitative a prezentei unor celule sangvine imature sau atipice, ce se vizualizeaza cu dificultate in formula leucocitara curenta datorita leucopeniei.

In concentratul leucocitar pot aparea celule anormale ce trec in sangele circulant, dar care fiind reduse numeric, nu se evidentiaza pe frotiul de sange obisnuit, unde elementele sunt dispersate.

Concentratul leucocitar poate fi de mare ajutor pentru diagnostic in situatiile in care nu se poate efectua punctie medulara.

Recomandari :

- leucopenia sau pancitopenia din leucemia aleucemica sau leucopenica, pentru depistarea de celule imature sau atipice (leucoblasti circulanti) (se face astfel diagnosticul diferential cu pancitopenia, agranulocitoza)

- tablou leucoeritroblastic: identificarea de precursori mieloizi, eritroblasti,fragmente de megakariocite

- anemie megaloblatica: prezenta de megaloblasti  şi granulocite hipersegmentate

- mielom multiplu: prezenta de plasmocite, plasmablasti circulanti

- hairy cell leukemia: identificarea de limfocite „paroase”

- neoplazii : prezenta de celule tumorale

Sistem de recoltare:

Se recolteaza sange venos in vacutainer cu dop mov, continand EDTA, atat cat permite vacuumul; dupa recoltare, se rastoarna de cateva ori vacutainerul pentru a asigura omogenizarea sangelui recoltat cu anticoagulantul.

Specimenele coagulate sau hemolizate  sau recoltate insuficient sau in vacutainere necorespunzatoare sunt respinse de la prelucrare.

Dupa recoltare : Eprubeta in care s-a recoltat sangele se aseaza in stativ in pozitie verticala pentru 2-3 ore, la temperatura camerei. In acest interval, elementele sanguine sedimenteaza, separandu-se de plasma. Plasma si stratul leuco-trombocitar se transvazeaza cu ajutorul unei pipete intr-o eprubeta curata si se centrifugheaza 10 minute la 2000 turatii, leucocitele si trombocitele depunandu-se in fundul eprubetei ca un banut rosiatic. Se decanteaza plasma, cu exceptia unei cantitati reduse, care va servi ca diluant al sedimentului ce urmeaza a fi intins in frotiuri subtiri, ce se vor colora panoptic.

Frotiurile trebuie efectuate in maxim 2-3 ore de la recoltare.

Metoda de determinare : examinare microscopica.

Frotiurile colorate panoptic se vor examina microscopic cu obiectivul de 100x (imersie). Se examineaza cu atentie marginile si franjurii frotiurilor, intrucat acolo se dispun adesea precursorii mieloizi si eritroblastii.

Comunicarea rezultatului :

Concentratul leucocitar pune in evidenta un numar ridicat de granulocite si mononucletate (limfocite si monocite) normale, in proportiile cunoscute, precum si diverse celule sangvine ce nu apar obisnuit in formula leucocitara curenta: mielocite, metamielocite, celule reticuloendoteliale, fragmente megakariocitare.

Rezultatul se exprima sub forma unei descrieri a densitatii celulare si a proportiei diferitelor celule observate. De asemenea, se semnaleaza prezenta, proportia si se face descrierea elementelor celulare anormale observate pe frotiurile examinate.