Crioglobuline

Sistem de recoltare:
recoltare la laborator
Durata:
7 zile

Informatii generale:

 Crioglobulinele sunt imunoglobuline anormale care precipita reversibil la temperatura joasa (0-4grC). Ele se redizolva la temperatura ridicata sau la temperatura camerei.

Temperatura la care precipita crioglobulinele variaza in functie de concentratia proteinelor totale; la o concentratie mare creste si temperatura de precipitare.

Crioglobulinele sunt anticorpi monoclonali IgM sau IgG si mai rar IgA. IgM tind sa precipite la temperaturi mai mici decat cele IgG.

Exista 3 tipuri de crioglobuline in functie de compozitia lor:

-Tipul I: este omogen, format dintr-o singura imunoglobulina (Ig M sau IgG) iar concentratia lor este in general crescuta (>5mg/ml). Este afectata in special  grupa de varsta cuprinsa intre 60 si 80 de ani.

-Tipul II: este mixt, format dintr-o componenta monoclonala de IgM si una policlonala de IgG. Concentratia lor este de obicei mai mare de 1mg/ml si apar mai frecvent la femei intre 30-50 ani. In general crioglobulinele IgM se insotesc de cresteri ale factorului reumatoid

-Tipul III: este mixt, format din 2 sau mai multe clase de imunoglobuline policlonale. Concentratia lor este de obicei mai mica de 1mg/ml.

         

Indicatiile testului:

Crioglobulinele apar in diverse situatii patologice. De exemplu:

Tipul I -  apare in macroglobulinemia Waldenstrom, hemoglobinuria paroxistica la rece sau poate fi idiopatic.

Tipul II - apare in criglobulinemia mixta esentiala care se insoteste de stari de slabiciune, purpura, aritmii, hepatosplenomegalie, glomerulonefrita.

Tipul III- mai rar intalnit.

Este utilizat un test care detecteaza crioglobulinele din sange prin expunerea probei la temperaturi joase.

         

Conditii de recoltare:

Se recolteaza sange venos in vacutainere cu dop rosu sau galben.

Proba se lucreaza imediat si nu trebuie tinuta la rece.

Mod de lucru- se separa serul prin centrifugare si se pipeteaza in 2 eprubete. Cele 2 probe vor fi tinute –una la temperatura camerei si una la frigider timp de 7 zile.

Citirea rezultatului:

–pozitiv- aparitia unei turbiditati in serul tinut la rece. Aceasta turbiditate dispare dupa incalzirea probei timp de 2 ore la 37grC

-negativ- ambele probe sunt clare, ceea ce reprezinta normalul

Rezultate fals negative pot aparea cand:

proba la cald nu este prelucrata sau tinuta la 37grC

proba la rece nu este tinuta la 4grC timp de 72 ore

Rezultate fals pozitive pot aparea cand:

serul este hiperlipemic

proba este recoltata in eprubeta cu anticoagulant

-in cazul rezultatelor pozitive ar fi indicat sa se controleze compozitia proteinelor prin electroforeza cu imunofixare.