D-dimeri

Sistem de recoltare:
citrat( bleu)
Durata:
3 zile

D-Dimerii reprezinta rezultatul proteolizei plasmin-mediate a lanturilor de fibrina-fibrinoliza secundara. Plasma normala nu contine D-dimeri in concentratii detectabile. D-dimerii sunt considerati un marker al starii de hipercoagulabilitate si al fibrinolizei endogene.

Recomandari pentru determinare:

1. Testul are valoare predictiva negativa pentru tromboza venoasa profunda a membrelor inferioare si tromboembolismul pulmonar in sensul ca obtinerea unui rezultat negativ la pacientii suspectati de aceste afectiuni exclude prezenta acestora. Acest test constituie deci un instrument suplimentar, inclus in majoritatea algoritmelor, pentru excluderea  diagnosticului de tromboza venoasa profunda. O mentiune speciala trebuie facuta cu privire la utilitatea marker-lui in timpul sarcinii. Nivelurile plasmatice ale D-dimerilor cresc progresiv in cursul sarcinii si au o valoare predictiva slaba in excluderea diagnosticului de tromboza venoasa profunda dupa 20 saptamani de gestatie. In cursul travaliului D-dimerii cresc de obicei foarte mult, dupa care scad rapid la 3 zile post-partum si revin lent la valorile normale dupa aproximativ 4 saptamani. Incepand din acest moment testul isi recapata utilitatea sa. 2. D-dimerii constituie un marker sensibil pentru coagularea intravasculara diseminata (CID), fiind recomandati pentru confirmarea/ infirmarea unei suspiciuni de diagnostic, estimarea riscului potential la pacientii cu CID existent cat si pentru monitorizarea terapiei initiate. 3. Determinarea D-dimerilor reprezinta o analiza utila in investigarea pacientilor cu suspiciune de disectie acuta de aorta. 4. O singura determinare de D-dimeri are o valoare predictiva importanta in ceea ce priveste supravietuirea in urmatorii 2 ani a pacientilor cu fibrilatie atriala cronica. Poate contribui de asemenea la alegerea unei terapii mai sustinute la pacientii cu niveluri initiale crescute de DD. 5. S-a constatat ca DD constituie un factor de risc independent pentru mortalitatea cardiovasculara ce poate fi folosit pentru stratificarea pe grupe de risc a pacientilor cu insuficienta cardiaca. 6. D-dimerii impreuna cu alti factori trombotici pot constitui factori de risc potentiali pentru boala coronariana. 7. D-Dimerii au fost identificati de asemenea ca markeri pentru trombofilia subclinica fiind utili in investigarea pacientelor cu infertilitate primara sau secundara neexplicata si trombofilie. 8. D-Dimerii prezinta niveluri crescute la pacientele cu neoplasm mamar in concordanta cu stadiul tumorii, fiind utili in identificarea metastazelor ganglionare la pacientele cu neoplasm mamar operabil

Conditii de recoltare:

Se recolteaza - a jeun; daca pacientul se afla sub terapie cu anticoagulante orale, acestea vor fi intrerupte cu 2 saptamani inaintea recoltarii; de asemenea, tratamentul cu heparina va fi intrerupt cu 2 zile inaintea recoltarii.

Sistem de recoltare: - vacutainer cu citrat de Na ( vacutainer cu dop bleu).Se recolteaza sange venos atat cat permite vacuumul, cu respectarea proportionalitatii citrat de sodiu: sânge=1:9. Dupa recoltare, vacutainerul va fi rasturnat de cateva ori pentru a se asigura omogenizarea sangelui cu anticoagulantul si a evita astfel formarea de coaguli. Orice specimen care este recoltat in alte tipuri de vacutainere, care este coagulat sau hemolizat sau care nu respecta proportionalitatea sange : anticoagulant va fi respins de la testare.

Dupa recoltare : se separă plasma prin centrifugare la 2500 turatii, timp de 10 minute.

Metoda de determinare: Se foloseste metoda latex-aglutinare. Metoda de determinare este semicantitativa

Valori de referinta: negativ (fragmente D-dimeri absente)

                           

Semnificatie clinica: Testul este utilizat impreuna cu alte teste in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor ce predispun la hipercoagulabilitate si trombembolie.

Valori crescute:

Valori crescute de D-Dimeri pot fi intalnite in sarcina normala, terapia cu estrogeni, contraceptive orale, la persoane varstnice, dupa traumatisme si stres postoperator; fibrinoliza, tratament cu trombolitice sau activator al plasminogenului tisular, infarct miocardic,  CID, boli vasculare aterosclerotice, criza vasoocluziva siclemica, neoplasme.

Interferente:

Concentratia de D-Dimeri creste in paralel cu cresterea markerului CA-125 pentru cancerul ovarian. Prezenta factorului reumatoid poate interfera cu determinarea D-Dimeri si produce rezultate fals pozitive. Un nivel plasmatic al fibrinogenului >900 mg/dL poate conduce la o supraestimare a concentratiei de D-dimeri.