FibroMAX

Sistem de recoltare:
ser (galben, rosu)+ greutate, inaltime
Durata:
3 zile

Bolile cronice ale ficatului, evaluate alta data printr-un procedeu  riscant si dureros, respectiv punctia-biopsie hepatica, considerata la vremea respectiva ca fiind metoda „GOLD STANDARD”, beneficiaza in prezent de tehnici noi, moderne, care revolutioneaza diagnosticul medical inHepatologie. Fibrotest si Fibromax reprezinta o alternativa eficienta pentru punctia biosie hepatica, putand fi considerate ca fiind o biopsie virtuala, fiind echivalente cu o biopsie hepatica de 25 mm. Cu ajutorul lor, printr-o simpla prelevare de sange, pot fi  evaluate principalele afectiuni hepatice, precum fibroza sau steatoza in hepatitele cronice virale B, C, si D, dar si steatohepatita de origine alcoolica si non-alcoolica, permitand determinarea stadiului fibrozei, monitorizarea evolutiei fibrozei hepatice pe parcursul tratamentului, precum si urmarirea procesului necro-inflamator. Rezultatele testelor sunt obtinute cu ajutorul unui algoritm de calcul patentat de firma BIOPREDICTIVE ( Franta),  pe baza unor biomarkeri specifici ai sangelui, varstei, sexului, greutatii si inaltimii pacientului.   FIBROMAX (Fibrotest & Actitest& Nashtest & Ashtest & Steatotest) Fibromax reprezinta o combinatie de 5 teste non-invazive diferite: Fibrotest, Actitest, Steatotest, Nashtest  si Ashtest, oferind informatii referitoare la diagnosticul fibrozei hepatice, diagnosticul procesului necroinflamator al ficatului, diagnosticul steatozei hepatice, diagnosticul steatohepatitei alcoolice la pacientii cu etilism cronic, diagnosticul steatohepatitei non-alcoolice la pacientii cu obezitate, rezistenta la insulina, hiperlipidemie, diabet:

  • Fibrotest masoara gradul fibrozei
  • Actitest stabileste gradul de activitate necro-inflamatorie la pacienti cu hepatita virala cronica B sau C
  • Nashtest evalueaza prezenta steatohepatitei non-alcoolice la pacienti obezi, cu dislipidemie, rezistenta la insulina sau diabet
  • Ashtest masoara gradul afectarii hepatice la pacientii alcoolici
  • Steatotest evalueaza steatoza hepatica, cauza frecventa de crestere a transaminazelor ALT si GGT

Fibromax are la baza un algoritm de calcul care combina rezultatele obtinute la determinarea unor biomarkeri serici :alfa-2macroglobulina, haptoglobina, apolipoproteina A1, bilirubina totala, gamaglutamiltranspeptidaza (GGT), alanin-aminotransferaza (ALAT), aspartat – aminotransferaza (ASAT), glicemie a jeune, colesterol, trigliceride cu varsta, sexul, greutatea si inaltimea pacientului, pentru a evalua gradul afectarii hepatice. Fibromax este util in supravegherea hepatitei B, a hepatitei C,in supravegherea bolilor metabolice alcoolice si non-alcoolice Limite si interferente

  • Aceasta investigatie nu este recomandata la pacienti cu hepatita acuta (in hepatita acuta cresc valorile ALT), hemoliza acuta (deoarece scad valorile haptoglobinei serice), stari inflamatorii acute (intrucat cresc valorile alfa2-macroglobulinei), sindrom Gilbert (bilirubina neconjugata foarte crescuta), colestaza extrahepatica ( ex. cancer de pancreas, litiaza coledociana)
  • Testul nu a fost inca validat la pacientii cu transplant hepatic.

  Conditii de recoltare: Recoltarea se face dimineata pe nemancate. Se recolteaza sange venos. Recoltarea se face in  vacutainer fara anticoagulant, cu/fara clot activator, cu/fara gel separator( vacutainer cu dop rosu sau galben), atat cat permite vacuumul. Specimenele recoltate care prezinta hemoliza puternica sau care sunt recoltate necorespunzator, in alte tipuri de vacutainere, vor fi respinse de la  testare.   Prelucrare dupa recoltare : se separă serul prin centrifugare la 4000 turatii, timp de 5 minute; serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei sau 1 saptamana refrigerat la 2-8°C. Metoda: determinarea  markerilor biochimici se realizeaza prin metode standardizate in conformitate cu recomandarile tehnice furnizate de BioPredictive. Interpretarea testelor Rezultatele obtinute la markerii serici sunt introduse, cu ajutorul unui cod de acces, pe site-ul BioPredictive unde se va genera un raport cu scorurile de fibroza si activitate necroinflamatorie pentru fiecare pacient testat.