Condimentele și efectele lor benefice. O introducere în lumea condimentelor

Autor:
Nutritionist

Toată lumea știe ce sunt condimentele. Dar știați că acestea derivă din diferite părți aleplantelor? Împreună vom parcurge această calatorie în lumea neștiută a acestei familii vaste a condimentelor/ierburilor aromatice. Săptămânal, o să strabatem beneficiile a câte unui condiment pentru a putea învăța cum se folosește și ce beneficii aduce acesta sanătății.

Condimentele sunt părți ale plantelor care sunt mai puternic încărcate cu aromă decât majoritatea celorlalte ingrediente folosite în gătit. În timp ce ierburile provin întotdeauna din părți cu frunze, condimentele tind să provină din semințe, fructe, rădăcini, tulpini, flori sau scoarță și sunt de obicei uscate. Acestea fiind spuse, unele frunze cu aromă puternică, cum ar fi frunzele de dafin și de curry, pot fi considerate condimente, deoarece sunt folosite mai mult ca aroma puternică de fundal decât ca adaos proaspăt.

TULPINI

Tulpina unei plante distribuie apa și zaharurile acolo unde sunt necesare. Puține condimente derivă din tulpini precum Lemongrass-ul, care este tulpina unei ierbi tropicale, iar masticul puțin cunoscut este rășina uscată colectată din copacii de linte. mai faimos, scorțișoara și cassia sunt bucăți uscate de scoarță interioară, respectiv exterioară, de arbori de scorțișoară.

RĂDĂCINI

Rădăcinile sunt o linie de salvare a plantelor pentru apă și nutrienți, iar rizomii, cormii și bulbii sunt camere de depozitare cu capacitatea de a produce lăstari și rădăcini noi. Lemnul dulce provine din rădăcini uscate, iar asfoetida este derivată din seva rădăcinilor uscate. Turmericul, ghimbirul, galangal-ul și usturoiul sunt toate exemple de rădăcini.

FRUCTE

Semințele plantelor cu flori sunt conținute în fructe. Multe au evoluat pentru a fi bogate în zahăr, astfel încât să facă o masă atrăgătoare pentru animale, care distribuie astfel semințele pe o zonă largă. Numeroase condimente sunt derivate din fructe, inclusiv ienibahar, sumac, vanilieși ardei iute. Câteva condimente pentru semințe sunt din punct de vedere tehnic fructe, inclusiv mărarul și chimenul.

SEMINȚE

Majoritatea condimentelor sunt semințe. Gândiți-vă la chimen, cardamom, muștar și șchinduf sau, mai puțin evident, nucșoară, care este un miez de sămânță. Nu este de mirare că plantele își concentrează frecvent substanțele chimice defensive cu cel mai puternic gust în semințe, deoarece acestea sunt pachetele prețioase de viață nouă care vor încolți în următoarea generație de plante.

FLORI

Multe flori sunt cunoscute pentru aromele lor atractive, care au evoluat pentru a atrage insectele să facă o vizită și să polenizeze floarea în timp ce fac acest lucru. Doar câteva au arome destul de puternice și atrăgătoare pentru a fi considerate un condiment, cel mai faimos fiind șofranul, ale cărui fire roșii sunt părți sexuale feminine (stigmate) care primesc polen de la flori de crocus. Un alt condiment de flori notabil, poate fi surprinzător de descoperit, sunt cuișoarele.

Săptămâna următoare, vom discuta despre grupurile de aromă fiind într-un număr de 12 și ce condimente se află în grupa respectivă și de ce.