De ce ar trebui să vină la medicul de familie persoanele tinere, care se consideră sănătoase?

Autor:
Medic primar medicina de familie

Sunt multe persoane care consideră că tinerețea e un scut ce îi protejează de toate bolile. Și mergând pe această premisă nu trec pragul medicului de familie ani la rând. Însă, așa cum spune o vorbă populară, e mai bine să previi decât să tratezi.

Dr. Alexandra Marin, medic de familie în cadrul clinicii LOTUS-MED, le explică pacienților că vârsta de 40 spre 50 de ani este perioada cheie pentru tot ceea ce înseamnă sănătatea adultului, perioada în care se petrec cele mai multe schimbări în organismul nostru. Toate aceste schimbări trebuie însă să fie însă corect înțelese și gestionate de către pacient, iar acest lucru necesită prezența anuală la medicul de familie. Prin consultații de rutină o dată pe an se poate preveni apariția unor boli sau se pot descoperi afecțiuni în stadii incipiente, când sunt mult mai ușor de tratat.

În schimb, dacă nu trec cu anii pragul cabinetelor medicilor de familie, starea de sănătate a pacienților se poate deteriora, mai ales că unele afecțiuni nu provoacă simptome, iar aceștia se vor trezi la un moment dat cu un diagnostic de boală în stadiu avansat. Iar asta presupune un tratament mult mai complicat, mai multe investigații, păreri de la diverși specialiști, adică mult mai mult stres pentru pacient.

Nu este însă prea târziu să începeți de acum să mergeți la medicul de familie măcar o dată pe an pentru a avea grijă de sănătatea voastră. Ideal este să mergem în fiecare an la medicul de familie indiferent dacă avem 20, 30 sau 50 de ani. Cu cât ne formăm această rutină mai devreme în viață, cu atât se va crea o bună relație medic-pacient și sănătatea noastră va fi pe mâini bune.

Urmăriți materialul video aici.