MEDICINA DE FAMILIE

Medic primar medicina de familie
Medic specialist medicina de familie
Medic specialist medicina de familie
Medic primar medicina de familie
Medic primar medicina de familie

Medicina de familie este specialitatea medicală care oferă asistență medicală continuă și complexă pentru întreaga familie. Este o specialitate care integrează științele biologice, clinice și comportamentale, care cuprinde toate vârstele, toate genurile, fiecare sistem de organe și fiecare entitate de boală. Medicul de familie este instruit pentru a putea face față întregului spectru de probleme medicale ce pot fi întâmpinate de membrii unei familii. Totodată, medicii de familie trebuie să coordoneze îngrijirea între diferiți specialiști și subspecialiști atunci când aceste servicii sunt necesare pacienților lor. 

Care sunt simptomele care te trimit la medicul de familie?

La medicul de familie este recomandat să mergi cel puțin o dată pe an, pentru analize uzuale, chiar dacă nu ai nicio problemă de sănătate. De asemenea, în cazul unei probleme de sănătate precum o durere abdominală, durere în gât, durere de cap, de ureche, tuse persistentă, erupție cutanată este bine ca mai întâi să mergi la medicul de familie.

Ce face un medic de familie? 

  • imunizări și teste de screening
  • efectuează examene de sănătate cuprinzătoare și evaluări ale riscurilor pentru sănătate
  • diagnostichează și tratează bolile
  • analizează și evaluează analizele pentru a crea un program de tratament individualizat, pe care îl monitorizează și apoi îl adaptează la schimbarea condițiilor de sănătate și în funcție de medicamentele noi și tratamentele inovatoare care apar
  • oferă consiliere personalizată pentru a ajuta pacienții să își mențină un stil de viață sănătos
  • supraveghează condițiile cronice de sănătate și coordonează îngrijirea cu alți specialiști atunci când este necesar
  • colectează, înregistrează și păstrează informațiile despre pacient, inclusiv istoricul medical și rezultatele examinării

Ce investigații poți să faci la medicul de familie? 

Medicul de familie efectuează un examen fizic fiecărui pacient. Medicul de familie va verifica greutatea, inima, plămânii, tensiunea arterială și poate solicita efectuarea anumitor teste, în special analize de sânge. Medicul de familie este cel care face și vaccinurile obligatorii pentru copii, dar și anumite vaccinuri, cum ar fi cele opționale și antigripale.